Senna: Nemám konkrétní cíle, místo jsem nezískal jen díky sponzorům

Senna: Nemám konkrétní cíle, místo jsem nezískal jen díky sponzorům

Bruno Senna přichází do Williamsu po nejhorším roce týmu v jeho historii, navíc sám po dvou letech ve formuli 1 neabsolvoval ani jednu sezónu úplně celou. Proto nedokáže stanovit jasné cíle.

Senna se stal týmovým kolegou Pastora Maldonada a bude závodit s Williamsem FW34, který má znamenat zvrat v sestupné tendenci týmu. Vyvíjí ho inženýři pod vedením nového technického šéfa Mika Coughlana.

"Je těžké si před začátkem sezóny určit cíle, ale mám v úmyslu vůz tlačit na hranice jeho možností, abych z něj dostal maximální výkon," uvedl Senna. Williams je pro něj novým týmem a jediné pojítko s dosavadní kariérou ve formuli 1 je motor Renault, který ho poháněl ve stejnojmenné stáji loni.

Brazilce čeká první kompletní sezóna ve formuli 1 a hodnotit ji bude z pohledu relativní výkonnosti. "Doufám, že na konci roku 2012 budeme moci říct, že jsme z Williamsu-Renault FW34 dostali 100 procent výkonu, ať už bude jakýkoliv," pokračoval. "To je to nejdůležitější."

"Jen chci z vozu dostat maximum a co nejvíce využít tuto příležitost. Pro tým i mě je to velmi důležitý rok, protože mi pomůže předurčit moji budoucnost. Doufám, že ta budoucnost bude dlouhá a úspěšná, začíná právě teď."

Ačkoliv je veřejným tajemstvím, že Sennovi pomohli k sedačce brazilští sponzoři, Williams trvá na tom, že si jezdce důkladně otestoval a uviděl slibný potenciál.

"V továrně týmu v Grove jsem byl před i po Vánocích, důkladně mě zkoušeli v simulátoru, na trati a v tělocvičně," popisoval proces hodnocení Senna. "Také jsme testovali na trati (ne ve formuli 1). Hlavním cílem bylo, aby si mě tým vyhodnotil a zjistil, jak ze mě dostat maximum jako z jezdce."

"Ale také to pro mě bylo užitečné kvůli věcem, jako je seznámení se s volantem, než usednu do skutečného vozu. Až začnu testovat, už na to nebudu muset myslet, takže myslím, že budu moci s FW34 rovnou jezdit."

Na přímou otázku, zda si je jistý, že za místo nevděčí jen svým sponzorům, Senna odpověděl: "Tím jsem si jistý. Testovali nás různými způsoby a na začátku ani nejednali se sponzory, nejdřív si mě chtěli vyhodnotit. Jediná možnost, jak dostat šanci, bylo je přesvědčit o mojí výkonnosti. Udělali jsme několik testů a díky nim věřím, že dokážu mít výsledky."

Senna tak v boji o sedačku porazil Barrichella a Sutila. Že tým zvažoval i německého jezdce, potvrdil Mark Gillan.

Doporučujeme

Články odjinud