Šéfové týmů vybrali deset nejlepších jezdců sezóny 2021  | Foto: Getty Images / Clive Rose

Foto: Getty Images / Clive Rose

Šéfové týmů vybrali deset nejlepších jezdců sezóny 2021

Autosport (Motorsport.com) udělal na konci sezóny už tradiční anketu mezi šéfy týmů. Ti měli vybrat deset nejlepších jezdců.

Šéfové týmů vyberou deset nejlepších jezdců. Každý pak dostane stejné body, jako dostává za závod – první 25 bodů, druhý 18 atd. Body se sečtou a zveřejní se výsledky.

Týmů je 10 ale ankety se už tradičně neúčastní zástupce Ferrari. Jezdec tak mohl získat maximálně 225 bodů. 

Na prvním místě skončil Max Verstappen, který byl vloni druhý. Meziročně si polepšil o 17 bodů. Není to překvapení, může za to i velký rozdíl v bodech mezi prvním a druhým místem. Je zřejmé, že více šéfů týmů umístilo Verstappena na první pozici.

Druhý skončil Hamilton, který si ale paradoxně bodově polepšil. Vloni byl první se 171 body, letos je druhý se 174 body.

Hamilton a Verstappen končí na prvních dvou místech pravidelně už od roku 2016. Hamilton byl ale dosud vždy první. 

V první desítce máme dva velké skokany. Carlos Sainz si po přechodu k Ferrari polepšil o čtyři pozice a 33 bodů. Podobně je na tom jeho bývalý týmový kolega. Lando Norris byl vloni sedmý, letos je nejlepším „ze zbytku světa“ za Verstappenem a Hamiltonem. Získal o 55 bodů více. 

Propadli se naopak Leclerc a Gasly. Zejména u jezdce AlphaTauri je to poměrně překvapivé. Vloni sice vyhrál v Monze, ale letos předvedl velmi konzistentní a kvalitní výkony. 

Do první desítky se letos probojovali nově Alonso, který vloni samozřejmě nejezdil, a jeho týmový kolega Esteban Ocon. 

Pokud máme dva nové jezdce, musíme mít logicky i dva jezdci, kteří vloni byli v první desítce a letos v ní chybí. Jde o Sergia Péreze, který byl vloni pátý, ale letos v roli jezdce Red Bullu šéfy týmů neoslnil. Druhým je Daniel Ricciardo, který byl vloni dokonce čtvrtý. 

Valtteri Bottas je jediný, kdo zůstal na stejné pozici – obsadil deváté místo.

V anketě hlasovali: Toto Wolff (Mercedes), Christian Horner (Red Bull), Andreas Seidl (McLaren), Laurent Rossi (Alpine), Otmar Szafnauer (Aston Martin), Fred Vasseur (Alfa Romeo), Franz Tost (AlphaTauri), Jost Capito (Williams) a Gunther Steiner (Haas).

Výsledky

P Jezdec Body Změna
1 Max Verstappen 188 +1
2 Lewis Hamilton 174 -1
3 Lando Norris 100 +4
4 Carlos Sainz 70 +4
5 Fernando Alonso 63 nový
6 Charles Leclerc 58 -3
7 Pierre Gasly 56 -3
8 George Russell 44 -2
9 Valtteri Bottas 43 -
10 Esteban Ocon 41 nový

Výsledky v předešlých letech

Doporučujeme

Články odjinud