Šéf týmu jako ustupující druh?

Šéf týmu jako ustupující druh?

V souvislosti s návratem Renaultu připomíná Reuters zajímavou skutečnost – přišli jsme o dalšího šéfa týmu.

Struktury řízení některých týmů jsou poměrně složité. Mnohdy ani nevíte, kdo má v týmu vlastně hlavní slovo. Tak třeba Renault. Frederic Vasseur bude závodním ředitelem, Cyril Abiteboul je ředitelem Renault Sport a nad ním je ještě prezident společnosti Jerome Stroll a pochopitelně ředitel celé společnosti Carlos Ghosn.

Šéfové týmu jsou v poslední době spíše na ústupu. Renault s tím má přitom bohaté zkušenosti.

„Ve Flaviovi jsme měli fantastického manažéra, fantastického velvyslance, ale do jisté míry zabíral příliš mnoho místa,“ řekl Cyril Abiteboul, který byl sám šéfem týmu Caterham.

„Byl příliš velká osobnost, očekával naprostou volnost, žádný druh odpovědnosti.“

Pouze dva týmy mají šéfa týmu, který je nebo má více než blízko k majiteli týmu – u Williamsu je to Claire Williamsová a u Force Indie Vidžej Mallya, který je ale spolumajitelem a dost často ho zastupuje Bob Fernley.

Šéfy týmu mají také Sauber a Toro Rosso, nad kterými jsou ale majitelé. Christian Horner je také šéfem týmu, ale i on má nad sebou Dietricha Mateschitze a také občas poněkud neukotveného Helmuta Marka.

V případě Ferrari je zde už poněkud starší vztah šéf týmu – prezident Ferrari.

Naopak šéfa týmu už tak úplně nenajdeme u McLarenu. Eric Boullier je závodním ředitelem, Jos Capito bude ředitelem McLaren Racing. 

Podobně daleko jako Renault, zašel i Mercedes. Ten fakticky řídí tři lidé ve složení Toto Wolff, Paddy Lowe a Niki Lauda.

„Tato pozice (šéf týmu) je minulostí,“ řekl konec konců na toto téma Toto Wolff.

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud