Šéf Mercedesu stanovil Bottasovi cíle k udržení závodní sedačky

Šéf Mercedesu stanovil Bottasovi cíle k udržení závodní sedačky

Valtteri Bottas musí v nadcházející sezóně formule 1 podávat výkony na úrovni svého týmového kolegy Lewise Hamiltona, pokud si chce udržet závodní sedačku u Mercedesu také v roce 2020, říká šéf týmu Toto Wolff.

Finský pilot má za sebou obtížnou sezónu u Mercedesu, ve které nedokázal získat ani jedno vítězství, zatímco Hamilton vyhrál mistrovský titul. Několikrát měl k vítězství blízko, ovšem musel první pozici na příkaz týmu přenechat Hamiltonovi, který byl v šampionátu lépe postaveným jezdcem.

Wolff si myslí, že Bottas měl v loňském roce také smůlu. V ulicích Baku například přišel o možnost zvítězit, když z prvního místa najel na úlomky na trati a dostal defekt pneumatiky.

„Valtteri přesně ví, kde musí příští rok být. Musí ho opustit všechna smůla a musí podávat výkony na Lewisově úrovni. To je potřeba pro rok 2020. Velmi dobře to ví,“ říká Wolff.

Šéf Mercedesu si je přitom vědom, že Bottas bude mít situaci o to náročnější, jelikož Hamilton se každým rokem zlepšuje.

„Lewisovo zlepšení znamená, že i Valtteri se musí zlepšit. To zlepšení u něj vidím neustále, ale závodí proti pětinásobnému mistrovi světa. Potřebuje začít tak, aby byl okamžitě vedle Lewise a ostatních jezdců v šampionátu,“ vysvětluje.

Wolff nicméně věří, že Bottas dokáže závodit na takové úrovni, aby mohl být Hamiltonovi soupeřem.

„Vidíme toho nejlepšího Lewise, jakého jsem viděl za posledních šest let, a jsou tu důvody, proč je pětinásobným mistrem světa. Porazit pětinásobného mistra světa, který je na svém vrcholu, vrcholu výkonnosti, bude velice obtížné a Valtteri to ví. Myslím ale, že to v sobě má,“ věří Wolff.

„Myslím, že může vyhrát. Několikrát to tento rok dokázal, ale měl smůlu nebo byl v pozici, ve které nemohl zvítězit. Myslím, že pokud se to změní v pozitivum, že ve skutečnosti může jet za titulem, tak myslím, že Valtteri může vyhrát šampionát,“ dodává.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud