Šéf Hondy otevřeně přiznal, že má strach z výkonnostní ztráty na soupeře

Šéf Hondy otevřeně přiznal, že má strach z výkonnostní ztráty na soupeře

Honda se v letošních předsezónních testech formule 1 neprezentovala nikterak dobrou spolehlivostí a výkonností své pohonné jednotky. Šéf Hondy ve F1 Jusuke Hasegawa připustil, že automobilka má trochu strach.

Hondu čeká třetí rok v roli výhradního dodavatele pohonných jednotek týmu McLaren ve formuli 1. Předsezónní testy však naznačily, že tento rok bude znovu náročný. První týden testů to byly problémy s tvarem olejové nádrže a ztráta výkonu. Ve druhých testech postihly elektrické problémy také samotný vůz McLarenu, během posledních dvou dnů zastavili Stoffel Vandoorne s Fernandem Alonsem celkem čtyřikrát na trati.

Kvůli problémům zvládl McLaren během osmi dnů testů odjet pouhých 424 kol, zatímco nejlepší Mercedes absolvoval na okruhu v Barceloně dohromady 1096 kol.

McLarenu ale chyběla také rychlost, když nejrychlejší Vandoornův čas zajetý na ultra měkké směsi byl o 2,714 s pomalejší než čas Kimiho Räikkönena na ferrari.

„Samozřejmě jsme věděli o naší výkonnostní úrovni, nevěděli jsme ale, jak jsou na tom další týmy,“ řekl Hasegawa v rozhovoru pro RACER.

„Z hlediska porovnávání jsme ze situace trochu vystrašení a bylo by příliš optimistické očekávat v Melbourne velmi dobrý výsledek. Nečekal jsem ani tak velkou škálu problémů, které jsme měli. Nic z toho, co se stalo, jsme na dynamometru neviděli.“

Podle Hasegawi se zdá, že konkurence dokázala v porovnání s Hondou udělat větší krok vpřed.

„Samozřejmě jsme zlepšili také výkonnost naší pohonné jednotky, zdá se ale, že naši soupeři dokázali svou pohonnou jednotku z pohledu výkonnosti vylepšit ještě lépe a více než my. Mohli bychom dokonce být i více vzadu, což je velké zklamání,“ hodnotí Hasegawa.

„V následujících dvou týdnech se pokusíme najít způsob zlepšení našeho motoru, rozhodně může mít větší výkon.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud