Sedm věcí, se kterými se dnes (asi) rozloučíme

Příští rok nedojde k velkým změnám pravidel a ani k velkým přestupům. Přesto nás dnes čeká loučení... a nejsou to malé věci.

Felipe Massa

Felipe Massa má před sebou s největší pravděpodobností poslední závod ve formuli 1. 

V příštím roce to bude poprvé od roku 1969, kdy v sezóně ani v jednom závodě neuvidíme brazilského jezdce. Pravděpodobnost, že se to ještě změní, je velmi mizivá. V juniorských sériích navíc také není žádný nadějný kandidát – snad jen Pietro Fittipaldi, ale toho asi v F1 také jen tak neuvidíme.

GettyImages-873342468.jpg

Foto: Getty Images / Clive Mason, David Ramos, Mark Thompson, 

Pokračování 2 / 7

Pascal Wehrlein 

Kromě Massy už dříve v sezóně skončili Kvjat a Palmer. Poslední závod v F1 má před sebou nejspíše také Pascal Wehrlein. Do F1 vstoupil s Manorem teprve vloni. Letos jezdil se Sauberem, se kterým získal ve Španělsku své nejlepší umístění v F1 – 8. místo. 

Wehrlein určitě nezůstane u Sauberu, kam přijde minimálně jeden jezdec Ferrari. Jeho šance je jedině u Williamsu, ale podle Toto Wolffa chce tým Roberta Kubicu. 

Na rozdíl od Massy, v případě Wehrleina přece jen existuje šance, že by se do F1 mohl ještě vrátit. Nebude ale asi velká.

GettyImages-877683334.jpg

Pokračování 3 / 7

Partnerství McLaren-Honda

Kdysi drtili konkurenci, nyní trhali rekordy v počtu penalizací. Spojení McLarenu a Hondy po třech neúspěšných letech končí. 

Nejlepším umístěním bylo několik pátých míst v loňské sezóně. Celkem za tři roky získal McLaren s Hondou 131 bodů, což je mimochodem přesně o 50 bodů méně, než získal v roce 2014. 

Příští rok budou vozy z Wokingu pohánět motory Renault. Vrátí se McLaren na nejvyšší příčky? Na vítězství čeká od konce sezóny 2012, na pódium od Austrálie 2014.

Pokračování 4 / 7

T-křídla a ploutve

Příští rok neuvidíme na vozech T-křídla a ani ploutve. Týmy je sice chtěly ponechat, ale proti byl McLaren. Pro změnu pravidel by museli být všichni.

GettyImages-873318552.jpg

Pokračování 5 / 7

Logo F1

Končí současné logo formule 1, které vytvořil před 23 lety Carter Wong. Na stupních vítězů bychom měli vidět už nové logo, se kterým přichází Liberty Media. 

GettyImages-681843258.jpg

Pokračování 6 / 7

Poslední závod bez svatozáře

Grand Prix Abú Dhabí 2017 je posledním závodem bez svatozáře. V příští sezóně už bude celý startovní rošt vypadat jako pražský orloj. Pro ochrannou konstrukci se sice hledá nový název, ale název „halo“ nejspíše i tak zůstane.

Nico Hülkenberg o víkendu prohlásil, že svatozář dlouho nevydrží a dojde k jejímu zrušení. Uvidíme...

GettyImages-625679936.jpg

Pokračování 7 / 7

Sauber a Force India

Oba týmy samozřejmě v F1 zůstávají. Force India ale stále hledá nový název. Zvažované jméno Force One se jevilo jako kontroverzní (je podobné názvu formula one). Sauber by se zase mohl přejmenovat na Alfa Romeo. Není ale zřejmé, zda ke změnám opravdu dojde a zda se tak stane už v příštím roce.

GettyImages-689374692.jpg

 

Doporučujeme

Články odjinud