Sebastian Vettel převzal cenu Maria Andrettiho

Sebastian Vettel převzal cenu Maria Andrettiho

Mistr světa Sebastian Vettel se stal prvním neamerickým jezdcem, který získal cenu Maria Andrettiho. Bývalý americký šampión formule 1 z roku 1978 mu ji osobně předal v Milton Keynes.

Cena Maria Andrettiho, kterou zaštiťuje americká televizní stanice Speed a která je udělována za výkony v motorsportu, je relativně nová, existuje teprve od roku 2006. V předchozích ročnících zvítězili mistr NASCAR Jimmie Johnson (třikrát) a Tony Schumacher, jenž získal (shodou okolností také) sedm titulů v dragsterech.

Vettel je tak prvním držitelem trofeje, který nezávodí v amerických soutěžích. S USA ho však spojuje jeho debut ve formuli 1, v roce 2007 v Indianapolisu poprvé nastoupil do Grand Prix jako náhrada za Roberta Kubicu a jako nejmladší pilot v historii tohoto sportu bodoval.

"V jednu chvíli byl v šampionátu téměř mimo hru a málokdo by si na něj vsadil," řekl Andretti o Vettelovi. "Ale Sebastian se nevzdal. Bojoval do konce a dokázal to. Sledoval jsem ho s respektem a obdivem. Velmi se mi líbilo, co dělal. Podával vrcholové výkony. Vyžádalo si to obrovské soustředění. Potřeboval k tomu velké odhodlání a nasazení."

"A na vrcholové světové úrovni musí mysl překonat svaly, konkurenci, všechno. Proto si nikdo nezaslouží tuto trofej víc než on. Je perfektním příkladem toho, o čem tato cena je. Je o lidech, kteří mají vytrvalost. O těch, kteří bojují do posledního kola sezóny. I když vám okolnosti nejsou nakloněné, ve svém srdci věříte, že to dokážete. Takový je opravdový šampión. Takový je duch této ceny."

Doporučujeme

Články odjinud