Sebastian Vettel na první místo nepomýšlel

V dobré náladě ho udrží velká bodová nadílka.

Raketový vstup do sezony v podání stáje Brawn GP trochu zastínil všechny své soupeře. Jako třetí a nejrychlejší ze "zbytku světa" se dnes umístil Sebastian Vettel. Dvaadvacetiletý Němec tak potvrdil dobrou formu stáje Red Bull. Ve svém prvním vystoupení v prvním týmu Dietricha Mateschitze porazil také svého týmového kolegu Marka Webbera, který před domácím publikem vystartuje z osmého místa.

V první kvalifikaci roku 2009 jste předvedli velmi dobrý výkon, oba vaše vozy postoupily do třetí části, ve které jste byl třetí nejrychlejší, váš kolega Mark Webber zajel desátý nejlepší čas. Očekával jste podobný vývoj?

Sebastian Vettel: "Nic takového se nedá očekávat, můžete v to pouze doufat. V prvním závodě to platí dvojnásob, musíte se vždy nechat překvapit, jak se pole seřadí. Adrian Newey se svým týmem postavil dobrý vůz, testy probíhaly uspokojivě. Jedna vlaštovka ale jaro nedělá, musíme si počkat, jak se pro nás sezona bude vyvíjet. Než jsme přijeli do Melbourne, můj tip byl takový, že největší boje budou mezi týmy Ferrari, Renault, Toyota, Williams, BMW Sauber a námi. Zatím ho neměním."

Ačkoliv jste přes zimu změnil působiště, stále zůstáváte v rodině Red Bullu. V čem tkví podle vás největší rozdíly mezi týmy Toro Rosso a Red Bull?

SV: "Hlavně v jazyku a stravovacích zvycích. Co se pracovní morálky týče, je to prakticky stejné. Oba týmy pracují na velmi profesionální úrovni."

Myslíte, že jsme dnes viděli skutečné rozložení sil ve formuli 1?

SV: "Dle mého názoru se dnes na této trati vše vyjasnilo a výsledek kvalifikace odráží momentální rozložení sil. Je ale pravda, že tento okruh je hodně specifický, jedná se vlastně o městskou trať. Jak je dnešní výsledek relevantní, se tedy budeme muset přesvědčit po závodech v Malajsii, Číně a Bahrajnu."

Třetí místo ve vás muselo probudit touhu získat víc. Nepomýšlel jste i na pole position?

SV: "Kdepak, přede mnou jsou ještě dva a jsou opravdu rychlí. Mé umístění mě ale opravdu trochu překvapilo, poslední dva dny totiž pro mě a pro tým nebyly úplně nejjednodušší. Jsem nadšený z toho, jak se to vyvinulo."

Dají se vozy Brawn GP porazit?

SV: "Věřím, že jsou jejich auta opravdu velice rychlá. O tom jsme se mohli přesvědčit už ve dvou posledních testech. Snad na každého museli udělat dojem, přestože nebylo úplně jasné, kolik paliva měli natankováno. V dnešních podmínkách potvrdili, že jejich rychlost v testování byla opravdová. Určitě se s nimi v letošní sezoně musí počítat. Necháme se překvapit, zda budou k poražení. Budeme se o to snažit. Zítra chceme vidět šachovnicovou vlajku, nejspíše ve stejné pozici, z jaké jsme startovali. Můžu slíbit, že pojedeme naplno."

Někteří lidé se bojí, že v zítřejším závodě zažijeme jakýsi letecký den předních křídel. Máte z toho také obavy?

SV: "Díky bohu, že startujeme ze špice pole. Nebezpečí, že zde přijdeme o přední křídlo, je o něco menší. Nejnebezpečnější situace bude o pár řad vzadu. Jestli se mi podaří start, měl bych být v pořádku."

Když se podíváte na výsledkovou listinu, je v ní nějaké velké překvapení?

SV: "Přes zimu bylo dobře vidět, že jsou týmy hodně vyrovnané. Dnešek proto nepřinesl žádné velké překvapení, možná až na fakt, že tradiční okupovatelé předních řad poněkud ztráceli a že Brawn beze zbytku potvrdil formu z testů."

Co musí přijít, abyste zůstal i po závodě v takto dobré náladě?

SV: "Hodně bodů!"

Doporučujeme

Články odjinud