Sebastian Vettel dobyl s vozem Red Bull i Monzu

Sebastian Vettel dobyl s vozem Red Bull i Monzu

Sebastian Vettel kraloval se svým red bullem také v Monze. Na stupně vítězů ho doprovodili Jenson Button s mclarenem a k radosti domácích tifosi Fernando Alonso s ferrari.

Start Velké ceny Itálie v Monze skvěle vyšel Alonsovi, který se ještě před první zatáčkou dostal zprava před Vettela i Hamiltona. Výborně odstartoval i Schumacher, který se posunul na čtvrté místo. Za nimi ale lítaly karbonové střepy. Poslední Liuzzi najel na obrubník, jeho vůz se rozvlnil, Ital ho sice strhl mimo trať, ale monopost nekontrolovaně klouzal až do první zatáčky, kde trefil Rosberga a Petrova. Mezi rozbitými vozy se zasekl také Barrichello a na nehodě prodělali oba jezdci Force Indie, Kobajaši i Buemi. brzy odstoupil také d´Ambrosio. Vůbec se ze startovní čáry neodlepil Ricciardo. Na trať vyjel safety car. Po restartu ve čtvrtém kole Alonso uhájil první pozici. Na třetí příčku před Hamiltona se posunul Schumacher. Webber pak důrazně předjel Buttona.

V pátém kole už Vettelovi útok na první místo vyšel, naopak jeho týmový kolega Webber si při kontaktu s Massou ulomil přední křídlo. S poškozeným vozem pak neměl dostatečný přítlak v zatáčce Parabolica, neudržel se na trati a skončil v bariéře. Dál vedl Vettel před Alonsem, Schumacherem, Hamiltonem a Buttonem. Na bodovaných místech kroužili ještě Maldonado, Pérez, di Resta, Massa a Alguersuari. Až teprve v této chvíli bylo povoleno použití DRS. A to už se toho stihlo přihodit tolik dramatického.

Ve třináctém kole se po delším snažení dostal na třetí místo Hamilton, ale zkušený Schumacher mu předjetí rychle vrátil vnějškem. A opět bez DRS. Souboj pokračoval, připojil se i Button a po tvrdém souboji Schumachera s Hamiltonem se dostal nejdříve před týmového kolegu a poté i před Němce, kterému odcházely pneumatiky a v sedmnáctém kole musel do boxů.

Do depa ho postupně následovali další. Po zastávkách se Button přiblížil Alonsovi, Schumacher se dál bránil Hamiltonovi a Vettel bez problému vedl. O sedmé místo se prali Alguersuari, Maldonado a Pérez. O desáté místo pak bojovali Senna a Kobajaši.

Hamilton si do rádia stěžoval na Schumacherovu jízdu, Němec byl pak upozorněn šéfem Mercedesu Rossem Brawnem, aby měnil směr pouze jednou, zejména v zatáčce Ascari. V 28. kole pak Schumacher Hamiltona neúmyslně tak trochu pustil, Mezitím se Button dotáhl na Alonsa. Mistr světa z roku 2009 pak ve 34. kole zahájil druhé zastávky, následovali ho Alonso s Hamiltonem. I po pitstopech zůstal Button těsně za Alonsem, ale ve 36. kole ho dokázal předjet v přímém souboji a ihned mu začal ujíždět. Jako poslední zamířil do depa Schumacher, ale vrátil se znovu za Hamiltonem.

Poté už se mezi jezdci na čelních místech vytvořily větší rozestupy. Nejtěsnějším soubojem byla bitva mezi Buemim a Sennou o deváté místo. Hamilton se snažil stahovat třetího Alonsa. V 48. kole se Senna před Buemiho konečně dostal a vydal se stíhat di Restu.

Vettel pak v poklidu dosáhl prvního vítězství Red Bullu v Monze, druhý dojel Button, třetí místo uhájil Alonso před dotírajícím Hamiltonem, pátý dojel Schumacher, šestý Massa. Výborný postup z osmnáctého místa na startu předvedl sedmý Alguersuari před di Restou, Sennou, který si připsal první body v životě, a Buemim.

Vettel si s 284 body upevnil celkové vedení, na druhé místo se posunul Alonso (172), třetí je Button (167) společně s Webberem, který ale zatím letos nemá žádné vítězství, pátý je Hamilton (152). V Poháru konstruktérů je situace jasná. Vede Red Bull (451) před McLarenem (325) a Ferrari (254).

Příští závod se jede za dva týdny jako Velká cena Singapuru.

GP Itálie 2011 - závod

P. Jezdec Tým Kola Čas/ztráta Start
1 Sebastian Vettel RBR-Renault 53 1:20:46,1 h 1
2 Jenson Button McLaren-Mercedes 53 +9,5 s 3
3 Fernando Alonso Ferrari 53 +16,9 s 4
4 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 53 +17,4 s 2
5 Michael Schumacher Mercedes 53 +32,6 s 8
6 Felipe Massa Ferrari 53 +42,9 s 6
7 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 52 +1 kolo 18
8 Paul di Resta Force India-Mercedes 52 +1 kolo 11
9 Bruno Senna Renault 52 +1 kolo 10
10 Sébastien Buemi STR-Ferrari 52 +1 kolo 16
11 Pastor Maldonado Williams-Cosworth 52 +1 kolo 14
12 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 52 +1 kolo 13
13 Heikki Kovalainen Lotus-Renault 51 +2 kol 20
14 Jarno Trulli Lotus-Renault 51 +2 kol 19
15 Timo Glock Virgin-Cosworth 51 +2 kol 21
- Daniel Ricciardo HRT-Cosworth 39 +14 kol 23
- Sergio Pérez Sauber-Ferrari 32 +21 kol 15
- Kamuj Kobajaši Sauber-Ferrari 21 +32 kol 17
- Adrian Sutil Force India-Mercedes 9 +44 kol 12
- Mark Webber RBR-Renault 4 +49 kol 5
- Jérôme d'Ambrosio Virgin-Cosworth 1 +52 kol 22
- Vitalij Petrov Renault 0 Nehoda 7
- Nico Rosberg Mercedes 0 Nehoda 9
- Vitantonio Liuzzi HRT-Cosworth 0 Nehoda 24

Doporučujeme

Články odjinud