Sebastian Vettel diskvalifikován z kvalifikace na Velkou cenu Abú Zabí

Sebastian Vettel diskvalifikován z kvalifikace na Velkou cenu Abú Zabí

Do závodu tak bude startovat z boxové uličky. Odstavením vozu po kvalifikaci porušil regule a bude za ně tvrdě platit.

Pravidla jasně říkají, že v nádrži vozu musí po skončení jízd zůstat alespoň litr paliva pro následné testy. To Vettelův vůz zřejmě nesplňoval. Lídr šampionátu porušil článek 6.6.2 technických regulí, který stanovuje následující:

"Mimo případy, ve kterých rozhodne vyšší moc (kterou musí jako takovou akceptovat stewardi na společném mítinku) je v případě potřeby odebrání vzorku paliva nutné, aby vůz nejprve dorazil do boxů vlastní silou."

Velice podobný případ se stal Lewisovi Hamiltonovi v Barceloně, jemuž tým přikázal, aby vůz odstavil ještě před vjezdem do pitlane právě kvůli tomu, aby ve voze zůstal více než litr paliva.

Red Bull byl před komisaře předvolán dvakrát. Poprvé se vysvětlení představitelů rakouského týmu zdálo komisařům dostatečné. Po přezkoumání vozu v parc fermé se ale ukázalo, že se zřejmě jednalo o zástěrku, jak odvést pozornost od faktu, že Vettelův vůz měl v nádrži jen minimální množství benzínu.

Vysvětlení ze strany Mezinárodní automobilové federace znělo takto:

"Komisaři vyslechli jezdce a zástupce týmu a po prohlédnutí telemetrie dospěli k závěru, že se právě v ní nachází důvod pro zastavení vozu. Komisaři proto akceptovali vysvětlení Red Bullu a schválili odstavení jako výsledek vyšší moci. Pozdější zpráva technického delegáta FIA ale dokazuje, že ve voze nebylo dostatečné množství benzínu potřebné pro provedení analýzy."

Vettelovo vyloučení je výbornou zprávou pro Fernanda Alonsa, který tak dostal příležitost minimálně stáhnout Vettelův náskok v čele šampionátu.

Red Bull nakonec rozhodl, že Vettel do závodu odstartuje z pitlane.

Doporučujeme

Články odjinud