Se svatozáří budou moci jezdci jezdit rychleji, říká Wurz

Se svatozáří budou moci jezdci jezdit rychleji, říká Wurz

Šéf GPDA obhajuje zavedení svatozáře od roku 2018.

Přestože podle informací Motorsport.com hlasovalo 9 z 10 týmů proti zavedení svatozáře, FIA ji příští sezónu zavede.

Je zcela jisté, že svatozář (halo) bude hlavním tématem čtvrteční tiskové konference. Na sociálních sítích se ale diskutuje už nyní.

Zastáncem svatozáře je Alex Wurz. Bývalý jezdec F1 a WEC je šéfem Asociace jezdců Grand Prix (GPDA). Problém je, že členy této asociace nejsou všichni jezdci. Také některé Wurzovy argumenty jsou poněkud zvláštní. Wurz tvrdí, že se svatozáří budou moci jezdci jezdit rychleji a tvrději.

„Pokud jde o zavedení dodatečné ochrany hlavy, jezdci respektují postavení FIA v obasti bezpečnosti a podporují její pokračující snahu o zvýšení bezpečnosti závodění,“ uvedl pro Motorsport.com.

„Během posledních desetiletí jsme zaznamenali zvyšující se rychlosti a rychlejší časy na kolo. Toto ultimativní závodění je možné jen kvůli rostoucí bezpečnosti. Stejně tak jsme zaznamenali nárůst popularity našeho sportu.“

„F1 je vzorem pro stále zvyšující se bezpečnost bez toho, aby byl ohrožen výkon. Přestože řešení svatozáře nemusí být z estetického hlediska pro každého nejvhodnější, jezdci budou moci závodit tvrději a více na to tlačit, což je klíčem pro pokračující růst popularity F1.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud