Se sezonou 2009 se nejlépe rozloučil Sebastian Vettel

[GP Abú Zabí - závod]

Grand Prix Abú Zabí byla jednou velkou premiérou. Také však byla dějištěm mnoha loučení. Jednalo se o poslední závod BMW. Řada pilotů (zmiňme kupříkladu Kimiho Räikkönena a Fernanda Alonsa) odjela poslední závod ve svých dosavadních týmech. Také jsme byli naposledy svědky tankování v průběhu závodu. V neposlední řadě se samozřejmě jednalo i o poslední Velkou cenu sezony 2009.

Okruh Yas Marina ve všech ohledech vyhovuje označení supermoderní. Nejlepší startovní pozici si včera suverénně vyjel Lewis Hamilton před Sebastianem Vettelem a Markem Webberem. Duo pilotů Brawnu se umístilo hned za nimi.

Startovalo se při zapadajícím Slunci. Svou první pozici si udržel Lewis Hamilton. Svou snahu o posun před Marka Webbera přehnal Rubens Barrichello, který si o Webberův vůz v první zatáčce poškodil přední přítlačné křídlo. To vyústilo v propad za Jensona Buttona. Hodně si tak zkomplikoval boj o titul vicemistra. Sebastian Vettel byl navíc v první části závodu velmi blízko vedoucímu Hamiltonovi.

Jako první do boxů z přední části pole zamířili Rubens Barrichello a Jenson Button. O jedno kolo později tak učinil také Lewis Hamilton a Jenson Button. Piloti Red Bullu na trati zůstali o trochu déle. Sebastianu Vettelovi to pohodlně stačilo k posunu na první místo. Lewise Hamiltona zradily brzdy, což mistru světa z roku 2008 donutilo k odstoupení ze závodu. Vettelovi se tak hned mohlo o hodně snáze dýchat.

Hamiltonovým odstoupením tak boj o třetí místo o Pohár konstruktérů dostal nový rozměr - klání McLarenu a Ferrari bylo také finským soupeřením - na bodech se totiž pohybovali Räikkönen i Kovalainen. Oba piloti v boxech byli pouze jednou. Bitvu mechaniků vyhrál McLaren, což znamenalo jediné - tým z Wokingu udržel třetí místo před Ferrari. Giancarlo Fisichella překročil povolenou rychlost v boxech a za trest musel projet boxovou uličku znovu. Tou dobou již sluníčko na trati nahradily mohutné lampy lemující okruh.

Robert Kubica neustál souboj se Sébastienem Buemim a dostal se do hodin. V závěru závodu Jenson Button dotahoval druhého Marka Webbera. K předjetí to ovšem nestačilo, byť měl Webber co dělat, aby udržel vůz na trati a Buttona za zadním přítlačným křídlem. Poslední závod sezony 2009 tedy ovládl Sebastian Vettel, který se tak stal vicemistrem světa. Na stupních vítězů ho doplnili Webber s Buttonem. Zbytek bodovaných pozic obsadili Barrichello, Heidfeld, Kobajaši, Trulli a Buemi.

 

Poz.   Jezdec Tým Odstup
1 Sebastian Vettel RBR-Renault vítěz
2 Mark Webber RBR-Renault +17.8
3 Jenson Button Brawn-Mercedes +18.4
4 Rubens Barrichello Brawn-Mercedes +22.7
5 Nick Heidfeld BMW Sauber +26.2
6 Kamui Kobayashi Toyota +28.3
7 Jarno Trulli Toyota +34.3
8 Sébastien Buemi STR-Ferrari +41.2
9 Nico Rosberg Williams-Toyota +45.9
10 Robert Kubica BMW Sauber +48.1
11 Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes +52.7
12 Kimi Räikkönen Ferrari +54.3
13 Kazuki Nakajima Williams-Toyota +59.8
14 Fernando Alonso Renault +69.6
15 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes +94.4
16 Giancarlo Fisichella Ferrari +1 kolo
17 Adrian Sutil Force India-Mercedes +1 kolo
18 Romain Grosjean Renault +1 kolo
  Lewis Hamilton McLaren-Mercedes nedokončil 
  Jaime Alguersuari STR-Ferrari nedokončil

Doporučujeme

Články odjinud