Živě: Scuderia Praha bojuje v rekordním ročníku 24 hodin ve Spa

Živě: Scuderia Praha bojuje v rekordním ročníku 24 hodin ve Spa

Na český tým Scuderia Praha, který v roce 2019 dominuje vytrvalostnímu šampionátu 24H Series, čeká o tomto víkendu velká výzva v podobě účasti v největším závodě na světě pro vozy GT3. Tím je slavná čtyřiadvacetihodinovka ve Spa, kterou letos čeká rekordní ročník.

Chtělo by se skoro napsat, že český tým Bohemia Energy racing with Scuderia Praha o tomto víkendu vystoupí ze své komfortní zóny. Ze šampionátu 24H Series, který dává velké množství prostoru některým spíše amatérským posádkám, totiž pražská stáj přesídlí do světové první ligy vytrvalostních závodů sportovních vozů.

Na pražskou Scuderii totiž čeká prestižní vytrvalostní klání na okruhu u belgického Spa v hlubokých ardenských lesích, které je právoplatně považováno za největší závod na světě pro vozy specifikace GT3.

Závod 24 hodin ve Spa patří primárně do šampionátu Blancpain GT Series Endurance Cup, avšak startují v něm i vozy ze světové vytrvalostní série Intercontinental GT Challenge a také posádky, které se neúčastní kompletní sezóny ani jednoho ze šampionátů a soustředí se pouze na Spa.

67122026_2627299620637734_606545911585177600_n.jpg
Český pilot a spolukomentátor přenosů F1 Josef Král si prochází slavnou pasáž Eau Rouge - Raidillon (Foto: Martin Straka)

Do poslední zmíněné skupiny můžeme zařadit i českou stáj Scuderia Praha, která se letošního ročníku 24 hodin ve Spa s vozem Ferrari 488 GT3 zúčastní ve třídě Pro-Am Cup (rozdělení pouze na základě jezdeckých úrovní posádek, nikoliv podle kategorie závodní techniky). Z tohoto důvodu muselo dojít i k drobné změně posádky českého Ferrari, podle pravidel promotéra SRO totiž musel pro Spa tradiční trojici Jiří Písařík, Josef Král, Matteo Malucelli doplnit ještě čvrtý pilot, a to Ital Gabriele Lancieri.

Kvalifikace v historickém horku

Ostré dění na trati odstartovalo ve Spa v tropických teplotách ve čtvrtek, kdy po volném tréninku následovala kvalifikace, pro kterou bylo startovní pole podle kategorií (Pro, Silver Cup, Pro-AM Cup, AM Cup) rozděleno do čtyř skupin. Jen málokdo by dokázal zajet čisté kvalifikační kolo, kdyby byly na trať vypuštěny všechny vozy zároveň, letošního ročníku závodu se totiž zúčastní rekordních 72 posádek! V širokém startovním poli je zastoupeno celkem 11 značek.

Scuderia Praha si v kvalifikaci zajistila start do závodu ze sedmého místa v kategorii Pro-AM Cup, které odpovídá dvaapadesáté pozici na startovním roštu v absolutním pořadí.

Kvalifikační session byla pro piloty v uzavřených vozech GT3 nesmírně náročná, teploty v Ardenách totiž přesahovaly 40°C a v Belgii během čtvrtka padaly letité teplotní rekordy.

Prvních dvacet vozů z kvalifikace se dnes večer zúčastní super pole, ve kterém se rozhodne o vítězi pole position pro 71. ročník 24 hodin ve Spa.

O vítězství ve slavném závodě budou bojovat bývalí piloti formule 1 (Markus Winkelhock), piloti se zkušenostmi z Le Mans, tovární jezdci značek jako Mercedes nebo Porsche a další hvězdy z různých odvětví motorsportu.

Závod odstartuje v sobotu v 16:30 a několik živých vstupů (včetně startu a cíle) z něj nabídne Eurosport. V plné délce s anglickým komentářem budete moci 24 hodin ve Spa sledovat na Youtube.

Foto: Martin Straka

Doporučujeme

Články odjinud