Scott Dixon zvítězil v Nashvillu a překonal Andrettiho! | Foto: IndyCar

Foto: IndyCar

Scott Dixon zvítězil v Nashvillu a překonal Andrettiho!

Za oceánem se v noci přepisovaly historické tabulky. Scott Dixon získal v IndyCar vítězství s pořadovým číslem 53 a více triumfů už má na svém kontě pouze velký A. J. Foyt. Pro Novozélanďana to ovšem byl boj až na cílovou pásku.

Dixonovi z týmu Chipa Ganassiho se v Nashvillu nepovedla kvalifikace, do závodu startoval až ze čtrnáctého místa. Nicméně hned po startu předjel tři vozy a s dalším postupem vpřed mu pomohl i divoký průběh Music City Grand Prix.

Ve 26. kole způsobil Graham Rahal svým nárazem do zadní části monopostu Patricia O’Warda řetězovou reakci, na kterou doplatili odstoupením také Dalton Kellett a Švýcarka Simona De Silvestro. Ta se zúčastnila třetího závodu této sezony IndyCar.

Sestřih Music City Grand Prix IndyCar v Nashvillu

Částečnou obětí tohoto incidentu byl i Dixon. Šestinásobný šampion IndyCar si poškodil podlahu své formule s motorem Honda pod kapotou a navíc si způsobil defekt pneumatiky. Se vším si ovšem dokázali poradit Ganassiho mechanici a novozélandský jezdec se udržel v boji na čele i díky dalším žlutým fázím.

Safety car musel na trať i po střetu Alexandra Rossiho s Callumem Ilottem, v reakci na kolizi Takumy Sata s Devlinem DeFrancescem či po nárazu legendy NASCAR Jimmieho Johnsona do bariéry.

Poslední žlutá fáze byla vyhlášena jen pět kol před koncem závodu, kdy ambiciózním manévrem po restartu poslal Josef Newgarden do zdi Romaina Grosjeana. V reakci na Francouzův vůz týmu Andretti byl nakonec závod zastaven červenou vlajkou.

Po finálním restartu musel Dixon vydržet na první pozici jeden a půl ostrého kola na starých pneumatikách. Dvaačtyřicetiletý rodák z australského Brisbane odolával tlaku především ze strany druhého Scotta McLaughlina z týmu Penske.

Dixon svého novozélandského krajana nakonec porazil na cílové pásce o 0.2 sekundy a získal třiapadesáté vítězství v IndyCar v kariéře. Odpoutal se tak od Maria Andrettiho (52 triumfů) a v historické tabulce zaostává už pouze za A. J. Foytem (67 vítězství).

„Nashville je úžasný! Měl jsem vážně starosti kvůli Scottovi (McLaughlinovi), protože jsem věděl, že to bude zkoušet. On jde prostě vždy po vítězství. Na těch mladších pneumatikách byl navíc v závěru mnohem rychlejší, já naopak nemohl nic moc dělat. Další jedno až dvě kola bych už asi nevydržel,“ popisoval šťastný Dixon konec závodu pro motorsport.com.

Po svém druhém triumfu v této sezoně je nyní Scott Dixon druhý v šampionátu o pouhých šest bodů za lídrem Willem Powerem z týmu Penske. Dvanáct bodů po nedělním čtrnáctém místě a technických problémech ztrácí na třetím místě Dixonův týmový kolega Marcus Ericsson, o dalších deset bodů zpět je poté další Penskeho pilot Josef Newgarden. Pátý se ztrátou třiatřiceti bodů je úřadující šampion Álex Palou z týmu Chipa Ganassiho.

Sezona IndyCar bude pokračovat 20. srpna na oválu World Wide Technology Raceway v Madisonu ve státě Illinois.

Doporučujeme

Články odjinud