Schumacherova nehoda pomohla Rosbergovi ke skvělé strategii a 4. místu

Schumacherova nehoda pomohla Rosbergovi ke skvělé strategii a 4. místu

Po odstoupení Michaela Schumachera zavolal Mercedes Nika Rosberga hned v prvním kole do boxů. Ten pak odjel na tvrdších pneumatikách prakticky celý závod a vynikající jízda ho vynesla na čtvrté místo.

Mercedes se dnes přesvědčil, že neštěstí jednoho může být štěstím pro druhého. Pro Michaela Schumachera skončila Velká cena Abú Zabí na okruhu Yas Marina už v prvním kole. Roztočil se, zůstal stát proti směru jízdy a na jeho vozu doslova přistál Vitantonio Liuzzi. Na trať vyjel safety car a druhý jezdec německého týmu Nico Rosberg zamířil do boxů. Na tvrdších pneumatikách, se kterými se mu během celého víkendu dařilo, vydržel až do cíle a dojel čtvrtý.

Rosberg byl z výsledku pochopitelně potěšen. "Vzhledem k naší startovní pozici je to nejlepší výsledek, v jaký jsme mohli doufat. Moc děkuji Rossovi a Jamesu Vowlesovi (závodnímu inženýrovi) za skvělou dnešní strategii. Na tvrdších pneumatikách jsme byli rychlí jako v kvalifikaci a když bylo potřeba, dostal jsem z nich maximální výkon," pochvaloval si Němec, který po celkem vydařené sezoně děkoval celému týmu a už se těší na blížící se testování nových pneumatik Pirelli. "I když jsme na trati nedosáhli takových výsledků, jakých jsme chtěli, jsem si jistý, že příští rok se výrazně zlepšíme."

Schumacher při své premiéře v Abú Zabí daleko nedojel. Liuzziho vůz mu skončil nedaleko hlavy, ale z incidentu naštěstí vyvázl nezraněn. "Jsem naprosto v pořádku, při nehodě jsem nebyl zasažen," oddechl si sedminásobný mistr světa, který pro jistotu musel na lékařskou prohlídku. "Vyjel jsem ze stopy a díky nečistotám se roztočil. Je to škoda, chtěl jsem sezonu zakončit pozitivněji, ale už teď se těším na příští rok. Všem v týmu chci poděkovat za tvrdou práci."

Šéf týmu Ross Brawn ocenil výbornou strategii i práci v boxech. Obojí Rosbergovi v kombinaci s jeho výkonem pomohlo ke čtvrtému místu. "Nico jel výborně a soustředěně. Michael bohužel udělal v prvním kole chybu a vypadl, což je škoda," hodnotil slavný stratég, který se už teď těší na příští sezonu. "S týmem a jezdci, které máme, si při závodění o místa, kde chceme být, užijeme hodně zábavy."

Viceprezident Mercedes-Benz Motorsport Norbert Haug navázal na slova svých jezdců i Brawna a pochvaloval si, že Rosberg dokázal porazit dva kandidáty na titul mistra světa. "Všem v týmu Mercedes GP Petronas děkuji za neúnavnou práci, díky které jsme v poslední třetině sezony dosáhli nejlepších možných výsledků. Těšíme se na příští sezonu a naším plánem je zlepšit auto, abychom po letošním čtvrtém místě soutěžili s nejlepšími třemi týmy," přeje si.

Celý tým pochopitelně gratuluje Red Bullu v čele s Dietrichem Mateschitzem, který v šesté sezoně působení ve formuli 1 dokázal naplnit svou vizi, i Sebastianu Vettelovi k zisku titulu mezi jezdci. Nejlépe to vystihl Michael Schumacher: "Jeho sezona byla různorodá, ale v posledních několika závodech se dokázal skvěle vrátit."

Doporučujeme

Články odjinud