Schumacherova nehoda bude stát Haas až milion dolarů | Foto: Getty Images / Clive Mason

Foto: Getty Images / Clive Mason

Schumacherova nehoda bude stát Haas až milion dolarů

Mick Schumacher naštěstí vyvázl z nehody při kvalifikaci v Džiddě bez zranění. Oprava vozu ale tým vyjde až na milion dolarů.

Náraz do bariéry, který Mick Schumacher v Džiddě utrpěl, proběhl při rychlosti kolem 270 km/h a pilot musel čelit přetížení 33G. Mick strávil noc v nemocnici na pozorování, ale druhý den byl bez vážnějších zranění propuštěn a objevil se i v paddocku.

Šéf týmu Guenther Steiner řekl, že poškození vozu bylo rozsáhlé, ale šasi by se mělo dát zachránit.

„Šasi samotné se nezdá být rozbité. Boční nárazová struktura zničená je, ale tu můžeme vyměnit. Samozřejmě nejdříve musíme šasi řádně zkontrolovat, ale abych byl upřímný, nevypadá to tak špatně.“

„Od Ferrari mi bylo řečeno, že i motor se zdá být v pořádku. Baterie také. Ale všechno ostatní je rozbité.“

Jak Steiner připouští, bude to všechno stát Haas hodně peněz.

„Myslím, že náklady budou dost vysoké, protože všechno zavěšení je zničené, kromě levého předního, tam by ještě něco mohlo zbýt. Ze zbytku je ale jen karbonový prášek."

„Nevím kolik to bude přesně stát, ale pryč je celá karosérie i chladiče, takže bych řekl, že to bude mezi půl milionem a milionem [dolarů]."

Týmy si sice mohou z rozpočtového stropu vyškrtnout některé náklady na opravy po nehodě. Steiner však upozorňuje na to, že si tým finančně nemůže dovolit mnoho nehod podobného rozsahu.

„V závodním týmu se nikdy nemůžete držet rozpočtu jako v normálním komerčním podnikání. Protože tu existuje toto riziko, které je zjevně nepředvídatelnou událostí. Ale pokud máte takové události dvě nebo tři, přestanou být nepředvídatelnými událostmi a stanou se ztrátou.“

„Takže je nutné to zvládnout. Samozřejmě doufám, že takových situací nebudeme mít letos více.“

Doporučujeme

Články odjinud