Schumacher si oslavu určitě představoval jinak

Schumacher si oslavu určitě představoval jinak

Michael Schumacher si dnešní kvalifikaci ve Spa, která se jela za proměnlivých podmínek, pořádně neužil. V úvodu mu ulétlo zadní kolo a havaroval. Nico Rosberg je po skvělé strategii pátý.

V týmu Mercedes mají po kvalifikaci na Velkou cenu Belgie ve Spa-Francorchamps určitě smíšené pocity. Zatímco Nico Rosberg do závodu odstartuje ze slušného pátého místa, pro Michaela Schumachera, slavícího dvacet let ve formuli 1, skončila kvalifikace po sedmi zatáčkách.

Rosberg považuje dnešní den za typický pro Spa. "Bylo to obtížné, podmínky se pořád měnily. Nasadili jsme mokré, přechodné i suché pneumatiky a vytěžili z toho maximum. Je pěkné, že dvě auta z elitní trojce stájí startují za mnou," pochvaloval si mladý Němec. Díky skvělé strategii si připsal nejlepší startovní pozici od Velké ceny Turecka. "Věřím, že zítra zajedeme dobrý výsledek. Auto jsme nastavili s ohledem na podmínky, které očekáváme v závodě. Fungovalo dobře za všech podmínek."

Schumacherovi hned v úvodu ulétlo pravé zadní kolo, havaroval a s rozbitým vozem nemohl v kvalifikaci dál pokračovat. Nepřipsal si žádný čas a do závodu odstartuje z posledního místa. "Přál jsem si jiný konec kvalifikace, ale je těžké řídit na třech kolech, i když už jednu takovou zkušenost ze Spa mám," narážel německý veterán na rok 1998, kdy po kolizi s Davidem Coulthardem během závodu pokračoval do boxů s poškozeným ferrari na třech kolech. Tehdy to ještě pravidla umožňovala.

"Teď vážně. Tohle by se nemělo stávat, ale taková je formule jedna. Pracujeme na nejvyšší úrovni, ale pořád může nastat cokoliv. Nejdřív jsem si nebyl jistý, co se jedně, jen jsem cítil, že mi ustřelila záď, tak jsem se hned omluvil týmu. Pak jsem viděl uvolněné kolo a pochopil, proč jsem ztratil kontrolu nad vozem," vysvětlil sedminásobný mistr světa. "Na druhou stranu mám dost čerstvých pneumatik. A je jediný směr, kam zítra postupovat, dopředu."

Šéf týmu Ross Brawn chválil skvělé načasování Rosbergovy strategie a litoval Schumacherovy smůly, protože dnešní podmínky by mu pravděpodobně seděly. "Musíme se podívat, co se přesně stalo. Něco bylo špatně na pravém zadním kole. Musíme se ujistit, že už se to nebude moci opakovat. Vozy máme nastavené na sucho," dodal známý stratég.

Šéf závodního oddělení Mercedesu Norbert Haug se Schumacherovi okamžitě omluvil. "Všichni se na zítřek těšíme, doufáme v útočnou jízdu. Spa bylo pro Michaela vždy mimořádné, stejně jako Michael pro Spa," dodal.

Doporučujeme

Články odjinud