Schumacher je na svoji kariéru hrdý, není moc věcí, kterých by litoval

Schumacher je na svoji kariéru hrdý, není moc věcí, kterých by litoval

Rekordní Schumacherovu kariéru doprovází několik kontroverzních momentů, ale německý pilot říká, že není moc věcí, kterých by litoval.

Schumacher získal celkem sedm titulů mistra světa, ale zejména v 90. letech si občas pomáhal kolizemi. Za střet s Jacquesem Villeneuvem byl dokonce diskvalifikován z šampionátu 1997. Před odchodem do důchodu se v roce 2006 nechvalně proslavil parkováním v monacké kvalifikaci, po návratu byl pak nejkontroverznějším momentem jeho souboj s Rubensem Barrichellem na cílové rovince Hungaroringu v roce 2010.

"Když si vezmu těch 20 let, všechno co jsem udělal... Když se ohlédnu zpět, tak bych určitě některé věci udělal jinak, ale nakonec v životě musíte udělat chyby, abyste zjistili, že šlo o chyby a nastavili si pravidla," řekl Schumacher ve Spa. "Celkově vzato je tričko, které nosím, to, co nosím uvnitř, celkem bílé. Celkově nelituji mnoha věcí, určitě jsem nadšený a hrdý na minulost."

Bývalý mistr světa ale už dřív přiznal, že v některých věcech zašel až příliš daleko. "Pravidla mají vždy určitá šedá místa, jindy jsou zase zcela jasná," vysvětloval. "Pravidlům a změnám se musíte vždy přizpůsobit, takže hledáte hranice a občas je překročíte, za což můžete být potrestáni."

Schumacherovo občasné překračování pravidel si jeho bývalý spolupracovník z Ferrari a nynější šéf týmu Mercedes Ross Brawn vysvětluje jeho velkou soutěživostí. "Neomlouvá ho to, protože si přeji, aby se některé věci nestaly," řekl pro F1 Racing. "Ale občas něco přeskočí špatným směrem a jezdci dělají věci, které by dělat neměli."

"Rascasse (v monacké kvalifikaci) prostě nedávala smysl, protože jsme měli fantastické auto a ať už bychom byli na pole position nebo ne, díky zastávkám v boxech jsme ten závod mohli snadno vyhrát. Prostě se jen znovu spustila ta věc. Jsou věci, které neměl nikdy udělat, a on uznává, že je udělat neměl, ale to ke géniovi patří."

O Schumacherovi mluví při jeho 20. výročí ve formuli 1 všichni a jeho bývalý týmový kolega Felipe Massa dokonce řekl, že je Schumacher stejně rychlý, jako byl Ayrton Senna.

Doporučujeme

Články odjinud