Sauber: Schumacher dělá formuli 1 stále čest

Sauber: Schumacher dělá formuli 1 stále čest

Dvacet let po svém debutu je Michael Schumacher pro formuli 1 stále přínosný. Myslí si to Peter Sauber, jenž Schumacherovi pomohl vstoupit do Grand Prix.

Schumacher nastoupil do svého prvního závodu ve formuli 1 před dvaceti lety ve Spa. Během následujících patnácti let získal sedm titulů mistra světa a v roce 2006 ohlásil odchod do důchodu. Na začátku sezóny 2010 se ovšem objevil na startovním roštu znovu, a i když nedokázal navázat na své předchozí úspěchy, nemá se podle Petera Saubera za co stydět.

"Není nám nic do toho, proč se vrátil. Ale i dnes říkám, že Michael dělá formuli 1 čest, dokonce i když nebojuje o vítězství," uvedl pro SID. "Pořád je to vyrovnaný a uvolněný člověk. Podle mě tuto nelehkou situaci zvládá velmi dobře."

Sauber byl jedním z hlavních strůjců Schumacherova příchodu do formule 1. Když Jordan hledal náhradu za uvězněného Bertranda Gachota, potřebné finance pro debut budoucího sedminásobného mistra světa poskytl ve spolupráci s Mercedesem. Schumacher to dlouho nevěděl.

"Úspěchy mají mnoho otců, selhání jsou sirotky," konstatoval. "Samozřejmě jsem často dotazován na závod ve Spa, jak přesně proběhl první Michaelův závod pro Jordan. Sám Michael neznal všechny okolnosti až do svého odchodu do důchodu."

"Michael, Heinz-Harald Frentzen a Karl Wendlinger byli v našem juniorském týmu Sauber Mercedes v šampionátu sportovních vozů. Plán byl v té době takový, že Sauber vstoupí do formule 1 s Mercedesem v roce 1993. Takže bylo celkem normální, že usnadníme Michaelův první závod tím, že Eddiemu Jordanovi poskytneme požadované peníze."

"Michael byl evidentně překvapen, když se všechny okolnosti dozvěděl po svém posledním závodě v roce 2006 v Brazílii. Pak mi poslal helmu. Víc neočekávám. Michael si svoji kariéru vybudoval díky tomu, že byl rychlý."

"Samotná rychlost ale nestačí. Například Frentzen byl stejně talentovaný, možná i o trochu víc. Ale Michael byl velký dříč, velmi ambiciózní, mentálně silný a vždy perfektně připravený po fyzické stránce. Proto bylo od začátku zřejmé, že je to mimořádný talent."

Doporučujeme

Články odjinud