Sauber představil C32

Sauber představil C32

Sauber v poledne ve svém sídle ve švýcarském Hinwillu představil monopost C32, se kterým bude závodit v letošní sezoně. Vůz má oproti svému předchůdci šedivou barvu, hladší příď a menší bočnice.

Šéfka Sauberu Monisha Kaltenbornová při prezentaci v sídle týmu ve švýcarském Hinwillu uvedla, že tým se po úspěšné sezoně 2012 rozhodl při vývoji nového vozu vycházet ze zásadních znaků loňského monopostu. "Jsem velmi nadšená, ale také trochu napjatá. Cíl je jasný, chceme se dál zlepšovat," ujistila, ale zároveň odmítla, že by bylo hlavním cílem stáje páté místo v Poháru konstruktérů. "Sauber C32 je založený na svém předchůdci, který byl velmi konkurenceschopný."ˇ

Kaltenbornová převzala vedení týmu loni přímo od zakladatele Petera Saubera, který byl na prezentaci rovněž přítomný. Podle jejího názoru měl loňský vůz řadu silných stránek, ale i některé slabiny. "Naši inženýři stavěli na těch silných stránkách a snažili se eliminovat slabiny," uvedla.

Zatímco v předchozích letech byl vůz bílý, do letošní sezony bude vstupovat v šedém zbarvení. Příď vozu je o poznání hladší než v případě loňského monopostu, změn dosáhly i bočnice, které jsou menší. Vůz bude stejně jako v předchozích letech poháněn motorem Ferrari.

Sauber se letos pokusí prosadit s novou jezdeckou sestavou. Do týmu přišel Nico Hülkenberg z Force Indie a z postu testovacího jezdce povýšil do závodní sedačky Esteban Gutiérrez, třetí jezdec celkového hodnocení loňského ročníku série GP2.

Podle Kaltenbornové je Mexičan na formuli 1 připraven. "Očekáváme od něj, že se bude učit rychle a svůj nemalý talent promění v dobré výsledky," věří. Od zkušenějšího Němce očekává zapojení i při technickém vývoji. "Nico nás zaujal nejen svou rychlostí, ale především svou výkonností. Očekáváme od něj, že přispěje i svými technickými zkušenostmi. Nepochybuji o tom, že máme silnou jezdeckou sestavu."

"Tým Sauber udělal loni velký pokrok oproti roku 2011. Teď je připraven na další posun a chci v této události hrát svou roli. Mým osobním cílem je podávat stabilně dobré výkony," přeje si Hülkenberg.

Také Gutiérrez se na svou první sezonu ve formuli 1 těší. "Sauber mi při naší dlouhodobé spolupráci poskytl možnost pochopit komplexnost formule jedna. Ale samozřejmě si uvědomuji, že se mám pořád hodně co učit. Budu pracovat na tom, abych se co nejrychleji adaptoval na prostřední formule jedna. Pokud se během závodů objeví příležitosti, chci si být jistý, že jsem připraven jich plně využít," upozornil.

Dvojici závodních pilotů doplní testovací a rezervní jezdec Robin Frijns, úřadující vítěz světové série formule Renault 3,5, jehož talent chtějí ve švýcarské stáji rozvíjet. "Jsem moc šťastný, že mi dal tým tuto šanci. Udělám všechno proto, abych mu co nejefektivněji pomáhal. Zároveň se budu učit, jak věci v profesionálním světě formule jedna fungují," uvedl jedenadvacetiletý Nizozemec.

Fotogalerie - Video

[MODXGalleryRef : 34837]

 

 

 

 

 

 

Doporučujeme

Články odjinud