Sauber: Potřebovali jsme srovnání s loňským vozem, proto přišel Heidfeld

Sauber: Potřebovali jsme srovnání s loňským vozem, proto přišel Heidfeld

Peter Sauber nelituje jezdecké výměny, kterou uskutečnil před GP Singapuru. Nicka Heidfelda potřeboval zejména kvůli technické zpětné vazbě.

Do letošní sezóny vstoupila stáj z Hinwilu s Kamujem Kobajašim a Pedrem de la Rosou. Španěl byl ale propuštěn a od Singapuru místo něj závodil Heidfeld. "Byli jsme v situaci, kdy jsme nevěděli, jak jsme pokročili s výkonností. Oba jezdci byli v týmu noví, my jsme je moc dobře neznali a nevěděli jsme, jak dobré auto je," vysvětloval Sauber.

"Scházelo nám spolehlivé srovnání. Nicka známe dobře, protože jsme s ním pracovali léta, což nám umožnilo vyhodnotit různé věci." Sauber proto svého kroku nelituje a udělal by ho znovu stejně. Heidfeld nakonec získal pro tým šest bodů, tedy stejně jako před ním de la Rosa.

Nejvíc obohatil týmovou pokladnu Kobajaši a Sauber si nemůže vynachválit své rozhodnutí japonského pilota angažovat navzdory varování některých kritiků. "Kamuj je pro nás všechny v týmu inspirací," chválil Sauber. "Jeho neotřelý a útočný styl u nás vyvolává úsměv. Kamuj je ale také velmi šikovný jezdec, který umí realizovat naplánovanou strategii. Letos hodně pokročil a jsem si jistý, že v budoucnu bude ještě mnohem lepší."

Ke Kobajašimu se v příští sezóně přidá jako týmový kolega Sergio Pérez, takže stáj bude závodit s dvěma nováčky. Ale stejnou situaci zažil už dřív. "Je dobré připomenout, že rok 2001 byl pro Sauber jedním z nejúspěšnějších a v té sezóně jsme měli nováčka jménem Kimi Räikkönen a Nicka, jenž byl ve své druhé sezóně ve formuli 1," řekl Sauber.

Navzdory rozdílu jednoho roku zkušeností nebude tým nikoho preferovat a oba jezdci budou dostávat zcela stejný materiál. "Vývoj Sauberu C30-Ferrari jde podle plánu," uvedl Sauber. "Ambice máme velké a zatím to vypadá dobře. James Key (technický ředitel) v minulosti ukázal, že umí stavět rychlá auta."

Sauber je tak blízko ke splnění svého cíle, který si dal, když kupoval tým v Hinwilu zpět od BMW. Finanční situace se zlepšuje a začíná období stability. Švýcar by se chtěl do tří let vrátit zpět do důchodu, ale zatím zůstává u kormidla. "Vlastním 100 procent týmu a v současnosti nemám v plánu ho prodat, ani jeho část," řekl. "Naše partnerství s Telmexem, které začne 1. ledna, mu nepřinese žádný podíl a je to jen smlouva o sponzorství."

Doporučujeme

Články odjinud