Sauber mizí z formule 1. Nově to bude Alfa Romeo Racing

Sauber mizí z formule 1. Nově to bude Alfa Romeo Racing

Na startovním roštu formule 1 budou v roce 2019 hned dvě italské ikonické značky s vazbami na Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Kromě Ferrari to bude také Alfa Romeo.

Logo Alfa Romeo se už pár let objevuje na vozech Ferrari. Od loňského roku je Alfa Romeo partnerem týmu Sauberu. Název švýcarské stáje, který odkazuje na jméno zakladatele Petera Saubera, nyní zmizí z formule 1. Tým se bude nově jmenovat Alfa Romeo Racing.

Alfu Romeo přivedl zpět do F1 Sergio Marchionne. Po je smrti existovaly obavy, že by mohlo partnerství skončit. Opak je ale pravdou. 

FCA ve svém prohlášení zmínila historii Alfy Romeo. Už rok po založení 24. června 1910 debutovala Alfa Romeo v závodě v Modeně a vyhrála. 

„Management Sauberu zůstává nezměněný a nezávislý,“ píše FCA ve svém prohlášení. „Cílem Alfa Romeo Racing je i nadále dosažení ambiciózních výsledků na vrcholu motorsportu.“

„Po zahájení spolupráce s mezi titulárním sponzorem Alfa Romeo a Sauberem v roce 2018 dosáhl náš tým fantastického pokroku po technické, obchodní i sportovní stránce, což motivovalo každého člena týmu, ať již na trati nebo v továrně ve Švýcarsku, protože tvrdá práce, kterou jsme vynaložili, se odrazila v našich výsledcích,“ uvedl Frederic Vasseur. 

„Alfa Romeo Racing je nové jméno s dlouhou historií ve Formuli 1“ uvedl CEO FCA Mike Manley. „Jsme hrdí na to, že spolupracujeme se Sauberem v tom, že přinášíme tradici technické dokonalosti Alfy Romeo a italské elegance na vrchol motorsportu.“

Sauber vstoupil do F1 v roce 1993. V roce 2006 se z něj stal tovární tým BMW. O rok později skončil druhý v Poháru konstruktérů a v roce 2008 se v Kanadě dočkal také jediného vítězství ve F1. Na konci roku 2009 automobilka BMW z F1 odešla a tým opět odkoupil Peter Sauber.

Název letos změní také Force India (Racing Point). Název týmu se dozvíme zřejmě až na prezentaci týmu, která proběhne 13. února v Torontu. 

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud