Šampionát má nového lídra, po vítězství v Koreji je jím Vettel!

Šampionát má nového lídra, po vítězství v Koreji je jím Vettel!

Pilot Red Bullu vyhrál třetí závod v řadě a průběžné pořadí nyní vede o šest bodů. Double rakouské stáje zpečetil Webber, Alonso skončil třetí.

Boj o titul se začíná přiostřovat. Před víkendem v Koreji byl Alonsův náskok v šampionátu roven pouhým čtyřem bodům, přičemž disponoval pravděpodobně horším vozem než jeho hlavní rival Sebastian Vettel, jehož tým Red Bull opanoval rovněž včerejší kvalifikaci na korejském okruhu Jeongam.

Možná trochu nečekaně si pole position vysloužil Vettelův týmový kolega Mark Webber. Úřadující mistr světa si vyjel druhou pozici, druhá řada patřila Lewisovi Hamiltonovi a Fernandovi Alonsovi. Pátý byl Räikkönen, zbytek jezdců z první desítky měl pořadí Massa, Grosjean, Hülkenberg, Rosberg a Schumacher.

Webber předvedl další ze svých pomalejších startů a byl poněkud nepřekvapivě předjet Vettelem, byť se mu manévr před třetí zatáčkou snažil vrátit. Hned v prvním kole závod skončil pro Jensona Buttona, který doplatil na ťukanec ze strany Kamuje Kobajašiho. Hamilton se propadl za Alonsa, který se tak pohyboval za oběma jezdci Red Bullu na třetím místě.

Velice záhy závod skončil také pro Nika Rosberga, za jehož odstoupením stál také Kobajši. Po dvou kolech mělo pořadí na špici podobu Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Massa, Räikkönen, Hülkenberg, Grosjean. Rozestupy mezi jezdci nebyly extrémně velké, avšak konstantní a neumožňovaly bezprostřední šance na předjetí. Vettel na čele pomalu navyšoval svůj náskok.

Na nejdelší rovince mezi druhou a třetí zatáčkou se válel kus předního křídla, který po dlouhou dobu způsoboval vyvěšení žlutých vlajek. K soubojům docházelo hlavně v druhé polovině první desítky. Jako první z top jezdců se v boxech ukázal Hamilton a nechal si nasadit žlutou, tedy měkkou směs. Několik okamžiků po něm totéž provedli Grosjean s Hülkenbergem, Francouz se vrátil těsně za pilotem v indických službách.

O kolo později si pro nové sady pneumatik zajeli rovněž Mark Webber a Felipe Massa. V obou případech zastávky proběhly bezproblémově. Důležitý moment přišel v šestnáctém kole, kdy do pitlane zamířili Vettel i Alonso. Ani v jejich případě ovšem nedošlo k ničemu nepředvídatelnému. Alonso se ovšem po návratu na trať musel bránit dotírání Sergia Péreze.

Pérez na svou první zastávku stále čekal a postupně byl předjet několika piloty, kteří již měli pitstop za sebou. Do boxů kvůli potížím technického rázu zamířil Kobajaši a skončil rovněž Pedro de la Rosa z HRT.

Red Bull pomalu, ale jistě upevňoval své vedení v závodě. Po zastávkách v boxech se mu dařilo zvyšovat náskok na pronásledovatele v čele s Alonsem. Lewis Hamilton začal kolem dvacátého kola zpomalovat, zřejmě kvůli nefunkčním pneumatikám. Musel se bránit výpadům Kimiho Räikkönena.

Toro Rosso mělo v závodě velice dobrou rychlost, na což doplatil mimo jiné Michael Schumacher, který po prohraném souboji vypadl z bodovaných pozic. Klání Hamiltona s Räikkönenem přerušila druhá Hamiltonova zastávka v boxech. Ta neproběhla zcela bez problémů a pilot McLarenu ztratil cenné desetiny.

Dlouho trvalo zápolení Grosjeana s Hülkenbergem. Nakonec se radoval pilot Lotusu, který Hülkenberga předjel i s pomocí DRS v obligátní třetí zatáčce. V poslední zatáčce okruhu se ve 35. kole postaral o mírné pozdvižení, když se nevešel na trať a na rovinku vjel přes trávu. V té době přišla další série zastávek v boxech. U mechaniků byl Webber, Massa i Räikkönen.

Hamilton nezažíval příliš povedený závod. Neudržel se před Hülkenbergem a rychlostně ztrácel i v porovnání s Lotusem. Z boxů si vyslechl nehezkou zprávu – musel zastavit ještě jednou. Felipe Massa byl na koni a jezdil velmi rychlé časy. Musel se ovšem hlídat, aby příliš neohrožoval Fernanda Alonsa, pro něhož by další bodová ztráta byla velkou ranou.

Těsně před koncem závodu potkaly Hamiltona další trable. Na jeho monopost se namotal koberec s umělým trávníkem.

Nic to ovšem neměnilo na situaci na čele. Pro první místo si v naprosté pohodě dojel Sebastian Vettel a ujal se vedení v šampionátu. Druhý skončil Mark Webber, na třetí stupínek se postavil Fernando Alonso.

Fotogalerie (94 obrázků)
[MODXGalleryRef : 33635]

GP Koreje - závod:

P. Jezdec Tým Kola Odstup
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 55 vítěz
2 Mark Webber Red Bull Racing-Renault 55 +8.2 secs
3 Fernando Alonso Ferrari 55 +13.9 secs
4 Felipe Massa Ferrari 55 +20.1 secs
5 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 55 +36.7 secs
6 Nico Hülkenberg Force India-Mercedes 55 +45.3 secs
7 Romain Grosjean Lotus-Renault 55 +54.8 secs
8 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 55 +69.5 secs
9 Daniel Ricciardo STR-Ferrari 55 +71.7 secs
10 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 55 +79.6 secs
11 Sergio Pérez Sauber-Ferrari 55 +80.0 secs
12 Paul di Resta Force India-Mercedes 55 +84.4 secs
13 Michael Schumacher Mercedes 55 +89.2 secs
14 Pastor Maldonado Williams-Renault 55 +94.9 secs
15 Bruno Senna Williams-Renault 55 +96.9 secs
16 Vitalij Petrov Caterham-Renault 54 +1 kolo
17 Heikki Kovalainen Caterham-Renault 54 +1 kolo
18 Timo Glock Marussia-Cosworth 54 +1 kolo
19 Charles Pic Marussia-Cosworth 53 +2 kola
20 Narajn Kartykejan HRT-Cosworth 53 +2 kola
- Pedro de la Rosa HRT-Cosworth 16 +39 kol
- Kamuj Kobajaši Sauber-Ferrari 16 +39 kol
- Nico Rosberg Mercedes 1 +54 kol
- Jenson Button McLaren-Mercedes 1 +54 kol


Doporučujeme

Články odjinud