Šampion GP3 Russell má za sebou premiéru v F1

Šampion GP3 Russell má za sebou premiéru v F1

Devatenáctiletý člen juniorského programu Mercedesu George Russell si včera odbyl svůj debut ve formuli 1, když se s monopostem Force India Sergia Pereze zúčastnil prvního tréninku.

Talentovaný rodák z Kings Lynnu absolvoval na Interlagosu během první tréninkové session závodního víkendu celkem devětadvacet kol a jeho nejlepší čas 1:11.047 mu stačil na konečné dvanácté místo. Russell tak byl rychlejší než Grosjean, Hülkenberg nebo Sainz.

Za Force Indií Estebana Ocona poté britský mladík zaostal zhruba o šest desetin sekundy.

„Velmi zaujal. V autě seděl poprvé a hned odvedl výbornou práci,“ pochválil George Russella jeden ze šéfů stáje Force India Otmar Szafnauer.

„Dostávali jsme od něj dobrou zpětnou vazbu. Nedostal jen tolik prostoru na zlepšování časů s nastavením vozu, které mu vyhovovalo. Kdybychom měli více času, ještě by se o dvě nebo tři desetiny zlepšil,“ doplnil Szafnauer své vyjádření pro agenturu Reuters.

Force India byla s Russellovým výkonem spokojena, podle Szafnauera před ním leží zářivá budoucnost.

„Máme ho v hledáčku a jednáme s ním o rozšíření společných aktivit pro nadcházející sezónu. Uvidíme, jak se mu povede v Abu Dhabi. Očekávám ale, že stejně dobře jako tady, pokud ne dokonce lépe,“ řekl Szafnauer.

Se svým výkonem byl po první tréninku spokojený i sám George Russell.

„Zajel jsem čas, jaký jsem si předsevzal. Užil jsem si to. Je to formule 1, pro kterou již dlouho dělám vše možné. Je to pro mě neuvěřitelné, jsem v Brazílii a pilotuji monopost F1,“ říkal nadšeně Russell novinářům na Interlagosu.

„Po mém zisku titulu v GP3 jsem hodně tlačil na Mercedes, aby mi dali příležitost v F1. Nato zástupci Mercedesu uspořádali schůzku se zástupci Force India a vše vypadalo velmi dobře. Myslel jsem, že pojedu trénink již v Mexiku, nakonec jsem dostal zprávu, abych byl připravený pro Brazílii.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud