Sami jste si zvolili omezení rádiové komunikace, reaguje Todt

Sami jste si zvolili omezení rádiové komunikace, reaguje Todt

Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jean Todt odmítá kritiku na omezenou rádiovou komunikaci ve formuli 1, která přišla po nedělní Velké ceně Evropy v Baku.

Ostře se proti omezení rádiové komunikace vyjádřil v cíli závodu pátý Lewis Hamilton. Ten řekl, že kvůli omezením mu tým nemohl poradit, jak změnit nastavení motoru, čímž ho podle jeho slov připravil o lepší výsledek a diváky v konečném důsledku také o větší podívanou. Za svého jezdce se postavil také šéf Mercedesu Toto Wolff, který nabádá F1, aby zvážila jisté změny.

Ferrari naopak nemohlo pomoci Kimimu Räikkönenovi s vyřešením elektronického problému. Šéf týmu Maurizio Arrivabene to nazval "šílenou situací".

„Vždy jsme věřili, že je potřeba odstranit pomocníky řízení, protože pokud můžeme pomoct řidičům, můžeme to udělat na běžných silnicích,“ řekl Todt na konferenci FIA v Turíně.

„Jednomyslně bylo odhlasováno snížení množství všech těchto pomocníků pro jezdce během závodu, kam patří i omezení rádiové komunikace.“

V komunitě F1 pak začíná převládat názor, že dnešní formule 1 je až příliš technická a piloti proto potřebují pomoc s nastavováním vozu pomocí přepínačů a tlačítek na volantu.

„Můžeme říct, že vozy jsou možná trochu komplikovanější,“ dodal Todt. „Právě jsme ale dokončili závod na 24 hodin (Le Mans) s vozy, které jsou stále komplikovanější. Je proto na týmech a jezdcích, jak si s tím poradí.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Související články:

Doporučujeme

Články odjinud