Sam Bird mění tým, ve formuli E ho ulovil Jaguar | Foto: Formula E

Foto: Formula E

Sam Bird mění tým, ve formuli E ho ulovil Jaguar

Britský pilot Sam Bird už má jasno o své budoucnosti. Od příští sezony elektrického šampionátu formule E bude hájit barvy stáje Jaguar.

Třiatřicetiletý Sam Bird bude u britské tovární stáje Jaguar závodit po boku stálého pilota týmu Mitche Evanse a ve druhé sedačce vystřídá Jamese Calada, svého dlouholetého týmového kolegu z Ferrari ve světovém vytrvalostním šampionátu FIA WEC.

Bird přijde k Jaguaru před v pořadí sedmou sezonou formule E, která bude mít jako první v historii elektrického seriálu status mistrovství světa.

Britský pilot byl na jezdeckém trhu formule E žádaným zbožím, v šampionátu působí nepřetržitě od jeho premiérové sezony 2014/2015 a s týmem Virgin dokázal vyhrát alespoň jeden závod v každé ze šesti sezon. Je jediným jezdcem, kterému se něco takového podařilo. Celkem má na svém kontě devět výher.

„Sledoval jsem růst a progres Jaguaru v šampionátu a jsem pyšný, že budu jezdit pro ikonickou britskou značku s velmi úspěšnou závodní DNA. Jsem hladový po úspěchu a věřím, že společně s Mitchem dosáhneme na velké osobní i týmový úspěchy,“ řekl Bird pro oficiální web Panasonic Jaguar Racing.

„Od počátku Sam dokazoval, že je jedním z nejsilnějších jezdců šampionátu. S Mitchem a Samem budeme mít jednu z nejlepších jezdeckých dvojic na startovním roštu,“ uvedl na adresu Birda šéf týmu James Barclay.

Sam Bird přestupem k Jaguaru otevírá další kapitolu ve své bohaté kariéře. V minulosti závodil v evropské formuli 3, v GP2, má za sebou čtyři kompletní sezony ve FIA WEC u týmů G-Drive v LMP 2 a AF Corse v LMGTE - PRO a v letech 2011 až 2013 byl také rezervním a testovacím pilotem stájí formule 1 Williams a Mercedes.

První závod za Jaguar absolvuje Sam Bird 16. ledna 2021 v chilském Santiagu.

Foto: ABB Formula E

Doporučujeme

Články odjinud