Sainz jr.: Po mentální stránce je F1 hrozná

Sainz jr.: Po mentální stránce je F1 hrozná

Pilot Toro Rosso Carlos Sainz jr. popřel, že by nyní bylo řízení vozu Formule 1 snazší než před deseti lety, náročné je podle něj zejména po mentální stránce.

Obtížná v této době už podle Španěla není F1 z pohledu fyzické náročnosti, ale kvůli většímu množství povinností, které jezdec v kokpitu má.

„Už to není tak fyzicky náročné jako před 10 lety, ale mentálně je to hrozné,” řekl Sainz jr. pro Autosport.

„Poslouchal jsem rádiovou komunikaci z Barcelony, abych analyzoval, co jsme mohli udělat lépe, a je to neuvěřitelné.”

„Mentálně je to skutečně velmi, velmi těžké, procházet si všechna ta nastavení, zatímco se snažíte šetřit pneumatiky. Zároveň se snažíte pracovat s baterií a rozložením brzdného účinku pro každou jednu zatáčku. Je to těžké, ale jiným způsobem.”

Loňský šampion Světové série Formule Renault 3.5 se nebrání rychlejším vozům, ale rád by se více věnoval samotnému řízení monopostu.

„Raději bych to trochu zjednodušil, zrychlil auta a víc se soustředil na to, aby bylo auto rychlejší. Potřebujete 20 procent soustředění na řízení a 80 procent na to ostatní. Normálně je to obráceně.”

„Musíte se snažit a udělat si prostor pro všechny ty ostatní věci. Není to snadné. Lidé říkají, že je to pro nováčky snadné, a možná to tak vypadá, ale není.”

Foto: Getty Images / Paul Gilham

Doporučujeme

Články odjinud