Safety car v tomto kole a…piloti zamíří na pevný start!

Safety car v tomto kole a…piloti zamíří na pevný start!

Pokud si ještě někdo neuvědomí, že to takhle být nemůže, tak se nám od příštího roku výrazně změní pravidla ohledně safety caru.

Na trati je nehoda, úlomky, hodně prší nebo tam pobíhá mimozemšťan s harmonikou. Závod je potřeba neutralizovat a na trať proto vyráží Bernd Mayländer ve svém Mercedesu.

Podle relativně nových pravidel je po uklidnění situace umožněno pilotům o kolo zpět, aby safety car předjeli a zařadili se do stejného kola. To je rozumné, pomalejší vozy se tak během restartu nemotají vpředu. Pak už zhasnou světla safety caru a zazní ona slavná věta „safety car in this lap“.

Od příštího roku tomu tak ale podle informací Auto Moto und Sport nebude. Formuli 1 popadla hysterie a chce zlepšit show za každou cenu. Jednou z novinek mají být restarty po safety caru.

Zpomalovací vůz sice zajede do boxů, ale piloti místo plynového pedálu sešlápnou brzdu a seřadí se na startovním roštu. Poté je čeká klasický pevný start s rozsvícením a zhasnutím světel na startovní rovince. 

Tato změna má jednu velkou nevýhodu. Je nebezpečná. Pevný start je vždy riziko, ne nadarmo čeká vzadu vůz s lékařem. Novinka se proto nelíbí některým jezdcům a to například Sebastianu Vettelovi, který ji vnímá jako nespravedlivou. Podle Němce pilot získá v závodě pozici a pak o ní přijde při (dalším) startu nebo ho někdo sestřelí.

Co si myslíte o novince vy?

Doporučujeme

Články odjinud