Safety car nám zkazil závod, shodují se piloti ze středu pole

Safety car nám zkazil závod, shodují se piloti ze středu pole

Z Japonska si vezou body Sergio Pérez a Vitalij Petrov za osmé, respektive deváté místo. Force India má za sebou jeden z nejhorších závodů sezony.

Sauber

Lepší z dvojice jezdců švýcarského týmu byl na okruhu v Suzuce mexický závodník Sergio Pérez, který po startu ze semdnáctého místa dovezl svůj vůz do cíle na místě osmém. "Jsem velmi šťastný za tým, že jsem tady v Japonsku získal nějaké body. Obzvláště poté, kdy jsme měli ve včerejší kvalifikaci problémy, a já musel startovat sedmnáctý. Naše strategie s pneumatikami vyšla dobře a tým odvedl dobrou práci. Psychicky to pro mě bylo velmi těžké, protože mám chřipku a jsem absolutně spokojen s tím, že jsem přivezl auto domů na pozici, která byla dostatečně dobrá na to, abychom získali nějaké body," prozradil Pérez. Kamuj Kobajaši si od své domácí Velké ceny nejspíše sliboval více. Nadějné sedmé místo na startu však v body proměnit nedokázal. Pod šachovnicovou vlajkou projel jako třináctý. "Byl to ošidný závod. Na startu jsem uvolnil spojku, jenže řídící jednotka náhle zařadila neutrál, a proto jsem ztratil pět míst. Poté vyjel na dráhu v nesprávnou chvíli vzhledem k naší strategii zpomalovací vůz. Zajel jsem do boxů pro výměnu měkkých pneumatik za střední, se kterými jsem to musel zvládnout až do konce závodu - 29 kol. Na konci už ale byly tak špatné, že jsem více svoji pozici bránit nemohl," zalitoval Kobajaši.

Renault

Kromě Sauberu si bodový zisk do Poháru konstruktérů připíší také u Renaultu. Vitalij Petrov veze z Japonska dva body za deváté místo. "Odstartoval jsem na střední směsi a dělal jsem vše, co jsem mohl, abych si na startu udržel pozici, protože ti kolem mě byli na měkké směsi. V prvních dvou stintech bylo výzvou bojovat proti jezdcům na měkké sadě. Nakonec, naším cílem bylo dokončit před Force India, což se nám také podařilo. Když jsem přezul na měkké pneumatiky, na kterých jsem jel až do konce závodu, cítil jsem spoustu přilnavosti. Poté jsem předjel ani nevím kolik aut," spokojeně konstatoval Petrov. Bruno Senna skončil ve včerejší kvalifikaci na nadějném devátém místě. To však v závodě nevylepšil a namísto toho byl v cíli až šestnáctý. "Z mé perspektivy to byl velice chabý závod poté, když jsem startoval z tak slibné pozice. Ve druhé zatáčce mě Vitalij trochu vytlačil a pro mě bylo obtížné se z toho vymanit. Ve zbytku závodu jsem se setkal s hustým provozem a mé pneumatiky se opotřebovávaly poněkud rychle," podotkl brazilský jezdec.

Force India

Na Velkou cenu Japonska 2011 nebudou zrovna v nejlepším vzpomínat u indické stáje. Ani jeden z jejich jezdců dnes bodované pozice neobsadil. Adrian Sutil skončil těsně za nimi. "Myslím si, že to, co opravdu pokazilo můj závod, byl safety car, protože jsem jedno kolo před tím, než vyjel na trať, zajel do boxů. Ztratil jsem tak pozici. Na chvíli to vypadalo, že deváté místo je možné, ale nakonec jsme ztratili na vozy, jenž jely na strategii dvou zastávek a měly výhodu měkkých pneumatik na konci závodu," nechal se slyšet německý závodník. Ani Paul di Resta své šéfy nepotěšil. V cíli obsadil dvanácté místo. "Měl jsem úžasný start do závodu. Jel jsem vnějškem a poskočil o čtyři pozice vzhůru - před oba renaulty a Kobajašiho. Dostal jsem se do dobrého rytmu, ale naši strategii zkazil zpomalovací vůz, protože to byla naše nejrychlejší část závodu," posteskl si Skot.

Williams

U Williamsu si nejspíše přejí, aby tato sezona co nejrychleji skončila. Dnešní závod totiž přinesl slavnému týmu jen další neuspokojivý výsledek, kterých bylo letos už nespočet. Lepší z jezdeckého dua modrobílé stáje byl dnes Pastor Maldonado, jenž skončil čtrnáctý. "Ke konci závodu bylo naše tempo rychlé, pravděpodobně nejrychlejší za celý víkend. Bylo už ale příliš pozdě, neboť již v úvodních kolech jsme přišli o to, abychom dokončili na lepší pozici. Udělal jsem dnes to nejlepší, co jsem mohl, ale nestačilo to," sdělil beznadějně Maldonado. Rubens Barrichello vidí příčinu svého nezdaru v nešťastně načasované vyjetí safety caru: "Na začátku závodu to všechno vypadalo pro nás velmi dobře, ale poté byl na dráhu vyslán zpomalovací vůz. To bylo pro nás zlé načasování. Srazil celé pole do kupy a nechal nás na konci zápasit na špatných pneumatikách, které byly velmi pomalé."

Toro Rosso

Na rozdíl od své mateřské stáje se u Toro Rosso po dnešku slavit určitě nebude. Velkou cenu Japonska dokončil pouze Jaime Alguersuari, avšak až na patnáctém místě. "Měl jsem víceméně stejnou strategii jako Pérez. Každopádně, vypadalo to, že je jednu sekundu na kolo rychlejší než já. Nedokázal jsem ho předjet. Jel jsem až na omezovači motoru, takže jsem nemohl najít dodatečnou rychlost potřebnou k předjetí. K tomu všemu jsem ještě ztrácel přítlak kvůli vozům, které jely přede mnou," řekl Španěl. Sébastien Buemi závod nedokončil. Vyřadila ho špatně upevněná pneumatika. "Měl jsem dobrý start, předjel jsem pět aut a jezdil jsem na jedenáctém místě. Před první zastávkou jsem dokonce několik kol jezdil desátý. Poté jsem vyjel z boxů a už v první zatáčce jsem cítil nějaké vibrace. Poté jsem viděl, jak se pravé přední kolo začalo hýbat. Během zastávky nebylo správně upevněno. Je to škoda," je si vědom Buemi.

Doporučujeme

Články odjinud