S věkem roste strach, přiznává Button

S věkem roste strach, přiznává Button

Jenson Button přemýšlí, kdy ukončí kariéru. V dohledné době to zřejmě nebude, rád by získal ještě jeden titul mistra světa.

Jensonu Buttonovi je 32 let, má za sebou více než 200 Grand Prix a před třemi roky vyhrál šampionát. A stejně jako ostatním závodním jezdcům po třicítce se mu na mysl vkrádají myšlenky o konci kariéry.

"Myslím na to," přiznal v rozhovoru pro Daily Mail. "V každém sportu je důležité odejít ve správnou dobu. Mnoho jezdců říká, že se těší, až odejdou z formule 1, nemůžou se dočkat, až budou mít více volného času. Ale po čtyřech měsících začnou šílet, protože jim ten neustálý hukot schází."

Na druhé straně ale není možné ve formuli 1 jezdit věčně. Věk se podepisuje nejen na fyzické kondici, ale i na té mentální.

"Během kariéry jsem měl několik nehod," vysvětloval pilot McLarenu. "Ta zdaleka nejhorší byla v Monaku 2003. Vyjel jsem z tunelu rychlostí přes 280 km/h, auto zavadilo o bariéru, sklouzlo rovně do únikové zóny a narazil jsem do zdi."

"Když mě vytáhli z vozu, byl jsem pár minut v bezvědomí. Abych byl upřímný, vyděsilo mě to. Jamile tohle jako jezdec zažijete, nikdy nepřestanete mít strach, že by se to mohlo stát znovu."

"Abyste mohli řídit vůz F1, musíte být trochu blázni. Ráno v den závodu je to směsice vzrušení a strachu. Pokud je mokro, tak je to horší, protože to většinu času nemáte pod kontrolou. Toho se všichni jezdci obávají nejvíc."

"Jedete po rovince a před vámi je zeď vodní tříště. Pokud se před vámi vybourá auto, narazíte do něj v 320 km/h. Museli byste být hloupí, abyste si mysleli, že všechno bude vždy v pořádku. Čím jste starší, tím je strach intenzivnější, ale je těžké se toho vzdát. Až skončím, vím jistě, že nedokážu ničím nahradit ten neuvěřitelný pocit, který mám, když řídím vůz F1."

A co bude Button dělat, až odejde do závodnického důchodu? "Ať už to bude kdykoliv, nespokojím se s tím, že bych se válel na své lodi a celý den opaloval. Pravděpodobně mě ani neuvidíte zaměstnaného jako experta na F1, nebo že bych ze sebe dělal šaška v televizní reality show."

"Pravděpodobně bych se zapojil do trénování jezdců F1, předával bych jim zkušenosti, které jsem nabyl během své kariéry. Také spoluvlastním jednu restauraci v Harrogate. Ale ze všeho nejvíc se chci účastnit triatlonů. To nebude snadné, protože mám velké problémy s prohráváním. Jsem dobrý v hledání výmluv, když prohraji."

To všechno je ale vzdálená budoucnost. Jak moc vzdálená, to v tuto chvíli Button neví. "Pořád mám ambice ve formuli 1. Další titul by byl fantastickým úspěchem. A také bych před odchodem chtěl závodit v GP Londýna. Bernie Ecclestone směřuje ten nápad k realizaci a Boris Johnson (starosta) se zdá být tomu nakloněn."

"Prostě se mi hodně líbí představa, že by všechny ty formule 1 jezdily po Londýně kolem ikonických míst, jako je Big Ben nebo Trafalgar Square. Vítězství v GP Londýna by byl nejlepší způsob, jak odejít."

Doporučujeme

Články odjinud