S šéfem Ferrari o novém voze, Kubicovi, Bahrajnu a dalších tématech

S šéfem Ferrari o novém voze, Kubicovi, Bahrajnu a dalších tématech

Stefano Domenicali se v Madonně di Campiglio vyjádřil k několika aktuálním tématům. Letošní rok považuje za zlomový.

Sezóna 2012
Celý tým Ferrari je na Wrooomu a jako první promluvil k veřejnosti Domenicali. Hovořil o letošní sezóně. "Strach nám nepomůže, je zbytečné se stresovat. Očekávání jsou součástí našeho dědictví. Musíme je zvládat. Můj přístup je takový, že jsem odhodlaný a tvrdě pracuji. Náš cíl je jasný. Letošní auto bude znamenat předěl mezi minulostí a současností. Bude odlišné a s novými koncepty, které jsme na minulých vozech nepoužili."

Nový vůz představí Ferrari 3. února a ten samý den chce s ním vyjet k první jízdě na trať ve Fioranu. V případě špatného počasí odsune tento tak zvaný shakedown na 4. února.

"Jako vždy je třeba, abychom se zlepšili. Všechno musí být perfektní a na hranicích možností, jestli máme vyhrávat. Vztahy mezi lidmi musí být harmonické. Máme nové lidi, kteří přinášejí nové nápady. Čerstvý vzduch," uvedl Domenicali.

Noví lidé

Symbolem reorganizace Ferrari se stala výměna technického ředitele, v Maranellu se odehrála už loni, když Pat Fry nahradil Alda Costu. K týmu přišlo ale i několik dalších lidí a dvě nová jména oznámilo Ferrari nyní: Hirohide Hamašima (ex Bridgestone) a Steve Clark (ex Lotus, Arrows, Sauber, McLaren a Mercedes).

"Loni jsme nebyli nejlepší při využívání pneumatik, takže tohle bude jeho pole působnosti," řekl k Hamašimovi šéf italského týmu.

Závodní jezdci a Kubica
Na poli jezdců je situace ve Ferrari stabilní a letos budou dál závodit Fernando Alonso a Felipe Massa. Oba vědí, na čem jsou, pod Brazilcem se houpe sedačka.

"Fernando do týmu dobře zapadl," chválil Domenicali. "Podává maximální výkony. Prodloužil s námi smlouvu na dlouhou dobu, a to hodně znamená. Všechny chce tlačit na hranice možností. V Maranellu tráví více času než všichni (jezdci), které jsem za 20 let u Ferrari viděl."

"Pro Felipeho je to důležitý rok a my od něj hodně očekáváme. Také on od sebe hodně očekává! Ví, že tato sezóna bude pro jeho budoucnost klíčová. Uděláme vše, co budeme moci, abychom mu jako tým pomohli. Vím, že může odvést dobrou práci, potenciál na to má, a Felipe podává lepší výkony pod tlakem."

Ferrari ovšem otevřeně přiznalo, že si mapuje své možnosti pro případnou jezdeckou výměnu na konci letošního roku. Jednou z možností je Robert Kubica, který se zotavuje ze své nehody v rallye. Podle Domenicaliho ale zatím žádný konkrétní plán pro testování polského jezdce není.

"Robert je skvělý jezdec, ale měl vážná zranění a stále pracuje na svém návratu do normálního života. Uvidíme. U takových zranění trvá zotavení dlouho," dodal.

Concordská dohoda a Asociace týmů F1
Ferrari loni oznámilo odchod z FOTA, stejně jako Red Bull Racing a Sauber, což vyvolalo spekulace, že tak učinilo kvůli výhodnějším finančním podmínkám pro podpis nové Concordské dohody. "Není to pravda," reagoval Domenicali. "V příštích měsících budeme o obnovení Concordské dohody teprve jednat. Žádné nabídky nebo návrhy jsme nedostali. Rozhovory začnou v příštích dnech, ale řešit je třeba mnoho věcí." Mezi ně patří i Dohoda o omezení zdrojů, která omezuje utrácení týmů.

Motory V6
Pravidla o nových motorech, které do formule 1 přijdou v roce 2014, jsou už dohodnutá, takže všichni pracují naplno na vývoji nových jednotek. "V této oblasti se snažíme, není času nazbyt. Doufáme, že náš první motor nastartujeme před létem," prozradil Domenicali. "Stojí nás to hodně peněz a investic, například do nových dynamometrů."

"Luca Marmorini se soustředil na tento projekt. Pro mě je důležitý také zvuk motorů. Víme, že ten zvuk je důležitý pro fanoušky, když můžou cítit jeho vibrace, takže to není jen o technice, ale také o vášni a atmosféře."

Bahrajn
Jednou z nejbližších starostí formule 1 se může znovu stát GP Bahrajnu. Tamní vláda se sice snaží dělat vstřícná gesta a mimo jiné nabídla, že okruh Šakir přijme zpět propuštěné pracovníky z řad opozice proti režimu, ale situace stále není klidná.

"O situaci tam jsem slyšel hodně spekulací. Musíme se spoléhat na kompetentní autority: federaci, držitele obchodních práv a vládu té země," prohlásil šéf Ferrari. "Musíme zůstat v klidu a realisté. Uvidíme, co se bude dít. Budeme to sledovat, ale musíme se na ně spolehnout. Musíme jim důvěřovat."

Doporučujeme

Články odjinud