S návratem GP USA by měl Ecclestonovi pomoci Tony George

Bernie Ecclestone by chtěl do kalendáře vrátit Velkou cenu USA. Pomoci by mu měl Tony George, který netrvá na tom, že se pojede v Indianapolis.

Bývalý šéf Indianapolis Motor Speedway a série Indycar Tony George by měl pomoci vrátit Velkou cenu USA zpět do šampionátu formule 1. Podle listu Indianapolis Business Journal netrvá na tom, že by se měla konat v Indianapolis. George na pozvání Bernieho Ecclestona navštívil nedávnou Velkou cenu Číny a měl by se letos objevit ještě na dalších závodech.

V Šanghaji se kromě Ecclestona setkal také se Zakem Brownem, výkonným ředitelem společnosti Just Marketing International, která hájí marketingové zájmy některých klíčových sponzorů v F1. Přestože firma sídlí v Indianapolis, kde se jezdila Velká cena USA v letech 2000 až 2007, a George má i po svém odvolání z čela společnosti na okruhu stále vlastnický podíl, neznamená to nutně, že by se královna motoristického sportu měla vrátit právě tam.

Bernie Ecclestone by rád viděl Velkou cenu USA v ulicích New Yorku. Podle Browna by mu mohl s organizací závodu pomoci právě Tony George. Současný šéf okruhu v Indianapolis Jeff Belskus potvrdil, že o Georgově návštěvě Číny nevěděl a že jeho předchůdce tam nejednal jako zástupce Indianapolis Motor Speedway. 

"Tony má v motorsportu hodně kontaktů a ví, jak uspořádat Velkou cenu USA. Myslím, že nám rád pomůže," věří Brown. "Tony s Berniem mají velmi dobrý vztah a Tony by formuli jedna rád viděl zpět v USA." Ecclestone by měl dokonce z dlouhodobého hlediska zájem o dva americké závody v sezoně, jako tomu bývalo na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Rád by F1 dostal třeba do San Franciska, Las Vegas či Miami.

Dva závody formule 1 v sezoně na půdě USA by ovšem mohly ohrozit seriál Indycar. "Jakákoliv zábava je pro nás konkurent. Ať už je to fotbalová liga či formule jedna," řekl výkonný ředitel série Indycar Randy Bernard. Zak Brown naopak věří, že by formule 1 zvýšila v USA zájem o závody monopostů, což by pomohlo i sérii Indycar."

Návratu velké ceny se ale nevzdává ani Indianapolis. "Závod formule jedna by byla výjimečná událost, která by určitě pozvedla náš region," řekl zástupce Indianapolis Don Welsh. "Mezinárodní dopad celé akce je velmi lákavý." Belskus přiznal, že by velkou cenu pořádal rád, ale jen za výhodných finančních podmínek.

Rodina Tonyho George prodělala v souvislosti s nově postaveným okruhem uvnitř slavného oválu třicet milionů dolarů, což vedlo k odvolání George z vedení představenstva. George se pak sám vzdal možnosti pokračovat alespoň jako šéf série Indycar a letos opustil i vedení řetězce rodinných firem Hulman-George.

Šéf společnosti Frost Motorpsorts zabývající se finačním poradenstvím v oblasti motorsportu Tim Frost má názor jasný. "Pokud se nejvyšší úroveň závodění vrátí do USA a nebude v Indianapolis, měli byste si zaťukat na čelo," řekl pro Indianapolis Business Journal.

Doporučujeme

Články odjinud