S motorem Mercedes bychom dominovali, věří Verstappen

S motorem Mercedes bychom dominovali, věří Verstappen

Kdyby byly vozy týmu Red Bull poháněny motory Mercedes, tým z Milton Keynes by formuli 1 dominoval, myslí si jeho pilot Max Verstappen.

Red Bull dosáhl s Renaultem v letech 2010 až 2013 čtyř mistrovských titulů mezi jezdci i mezi konstruktéry. Od sezóny 2014, kdy jsou ve formuli 1 hybridní šestiválcové motory, však dominuje Mercedes.

Podle Verstappena má nyní Red Bull opět velmi dobré šasi a v lepší výkonnosti tak jeho vozům brání jen pohonná jednotka Renault.

„Myslím, že kdybychom vzadu měli motory Mercedes, tak by nás už nikdy neviděli,“ řekl Autosportu Verstappen.

Renault sice v posledních letech svou pohonnou jednotku postupně vylepšuje, podle Nizozemce však měl v loňském roce stále oproti ostatním automobilkám výkonnostní ztrátu. Hlavním problémem přitom podle něj byl MGU-H.

„Ten náš zkrátka není tak stabilní v porovnání s tím, co mají Mercedes a Ferrari. Ale souvisí to s více věcmi. Jinak by to samozřejmě už dávno vyřešili.“

Vzhledem ke změně pravidel v oblasti aerodynamiky, které přišly do F1 v minulém roce, se předpokládalo, že by se mohl Red Bull vrátit do boje o přední příčky.

Verstappen nakonec získal dvě vítězství v Malajsii a Mexiku, jeho týmový kolega Daniel Ricciardo pak přidal ještě triumf v Ázerbájdžánu. V konečném hodnocení Poháru konstruktérů Red Bull obsadil za Mercedesem a Ferrari třetí místo.

„Přemýšleli nad nasazením konfigurace vozu s nízkým přítlakem, ale z nějakého důvodu to prostě nefungovalo. Možná to bylo až příliš optimistické,“ řekl Verstappen.

„Ale viděli jste, že tým muže věci velice rychle otočit. Samozřejmě, za v tu chvíli je vaše sezóna už ztracená, ale dává vám to sebejistotu do budoucna, že to může jít správným směrem.“

Foto: Getty Images / Dan Mullan

Doporučujeme

Články odjinud