S Kimim bychom si rozuměli, říká Petrov

S Kimim bychom si rozuměli, říká Petrov

Vitalij Petrov touží po závodní sedačce u stáje Lotus F1 Team pro příští rok, jenomže na toto místo existuje hned několik kandidátů a konečné rozhodnutí padne až během následujících dní.

Lotusu Renault GP se pro příští rok rozhodl změnit nejen své jméno, ale i jezdecké složení. Na začátku minulého týdne potvrdilo vedení stáje závodní sedačku pro Fina Kimiho Räikkönena, teď už zbývá jen rozhodnout, který ze tří kandidátů bude mistru světa z roku 2007 dělat týmového kolegu.

Zájemci o tento post jsou hned tři – Romain Grosjean, Bruno Senna a Vitalij Petrov. Posledně jmenovaný má pravděpodobně nejvyšší šanci v tomto konkurzu uspět. V jeho prospěch mluví fakt, že má Rus na sezonu 2012 podepsanou smlouvu už z loňského roku, na druhou stranu kolik předčasných vypovězení smlouvy už jsme ve formuli 1 viděli?

Ruský jezdec je navíc kritizován za své špatné výkony, a to nejen v letošní, ale i v té loňské sezoně. Petrov by si samozřejmě sedačku v Renaultu (pro příští rok tedy ve stáji Lotus F1 Team) chtěl udržet. Velkým lákadlem je pro něj i fakt, že by závodil bok po boku slavného finského jezdce.

"Vím, že letošní rok nebyl z mé strany příliš dobrým příkladem, ale promiňte, jsem stále začátečníkem. Ve formuli 1 jsem zatím strávil jen dva roky, pořád se hodně učím, takže by mi příští rok mohl vyjít mnohem a mnohem lépe," doufá ruský závodník.

"V roce 2010 jsem udělal chyby, kterých jsem se už v sezoně 2011 nedopustil, což znamená, že jsem udělal krok vpřed. V roce 2010 jste mohli vidět, jak těžké bylo závodit s Robertem Kubicou a být mezi top kluky, ale v roce 2011 jsem se hodně zlepšil."

"Zvládnu to. Dělal jsem vždycky nějaké chyby, ale F1 není zrovna nejlehčím sportem. Umíte si však představit, co můžu udělat v roce 2012? Znovu udělám další krok a společně s Kimim, společně v jednom týmu, to bude skvělá zábava. On je zkušený a já moc chci být součástí tohoto týmu."

Vitalij Petrov se cítí být součástí Renaultu, proto by ho velice nerad opustil: "Doufám, že se tým rozhodne správně, musíme ještě pár dní počkat. Doufám, že zůstanu u stejného týmu, protože tuhle stáj hodně miluju. Mám rád lidi v ní, práci s mechaniky a inženýry, cítím se tu jako v rodině. Dali mi šanci závodit. Nechci změnit tým, takže si držím palce a čekám na odpověď."

Petrovovi se na možném budoucím kolegovi líbí nejen jeho talent a zkušenosti, ale i jeho národnost: "Viděl jsem hodně videí z předchozích let, na kterých byl. Naše národnosti jsou si (pohledem na svět) velice blízké, takže doufám, že tu s ním budu moct zůstat v příštím roce," zakončuje svůj rozhovor ruský jezdec.

Doporučujeme

Články odjinud