S Ecclestonem o umělém dešti, Bahrajnu a počtu týmů

S Ecclestonem o umělém dešti, Bahrajnu a počtu týmů

Šéf formule 1 komentoval v rozhovoru pro BBC aktuální témata a rozvedl myšlenku dramatizace závodů prostřednictvím umělého deště.

Ecclestone tento týden zmínil, že by závody mohl zatraktivnit umělý déšť. I když nejdřív řekl, že by naprogramovaný déšť mohlo předcházet varování, nakonec by raději viděl trať skrápěnou náhodně.

"Rád bych to uskutečnil," řekl. "Můj nápad byl takový, že bychom udělali program, ale nikdo by přesně nevěděl, jaký je. V určitou chvíli během závodu by začalo pršet, pak by přestalo, pak třeba pršelo znovu, nebo taky ne." Šéf formule 1 ale uznal, že by se mohlo jednat o nebezpečné zahrávání si s image formule 1. Ovšem podle něj by to nebylo o nic horší, než nastavitelná zadní křídla. Těm Ecclestone vůbec nefandí a domnívá se, že přinesou mnoho protestů.

Bahrajn
Dalším horkým tématem posledních dní je odložená Grand Prix Bahrajnu. Týmy a jezdci nejsou příliš nadšení z nápadu najít pro Šakir nové místo v kalendáři. Ecclestone ale nemá v úmyslu se jich ptát, vše bude záležet jen na situaci v pouštním království. "Nevím, jak pravděpodobné je, že bude v Bahrajnu mír. Ale pokud tam bude, tak si tam najdeme cestu. Jestli bude v Bahrajnu klid, pojedeme tam," řekl.

Ovšem i v tomto případě šéf formule 1 lehce korigoval svůj postoj, protože ještě před několika dny uvedl, že by měly týmy být ochotné závodit na Šakiru i během letní přestávky. "Na srpen zapomeňte. Diváci by těžko mohli sedět na tribunách ve 40stupňových vedrech," uznal. "Uvidíme, jak to vyřešíme, možná si vymění místo s Brazílií." Rozhodnutí má padnout příští týden.

Nové týmy a okruhy
V loňské sezóně přišly do formule 1 nové stáje: Lotus, Virgin a HRT. Ecclestone je rád, že se udržely a věří, že díky lepším výkonům získají více sponzorů a peněz. Celkově ale považuje současné startovní pole za příliš početné. "Dvanáct týmů je moc. Rád bych jich měl 10, to stačí," uvedl.

Zatímco týmy z formule 1 nikdo vyřazovat nebude, některé okruhy budou muset své místo v kalendáři uvolnit jiným. Jelikož maximální počet Grand Prix je 20, první oběť musí padnout už příští rok, kdy se formule 1 vrátí do USA. Ecclestone odmítl ukázat na jakýkoliv závod prstem a označit tak hlavního kandidáta na vyřazení. Stejně tak nemá žádného konkrétního favorita na vstup do kalendáře v budoucnosti, i když by rád viděl Grand Prix v Africe.

Doporučujeme

Články odjinud