S bateriemi Ferrari je vše v pořádku, říká FIA. Todt se zlobí na Mercedes

S bateriemi Ferrari je vše v pořádku, říká FIA. Todt se zlobí na Mercedes

Jean Todt se zlobí na Mercedes kvůli jeho podezřívání Ferrari.

Soupeři podezřívají Ferrari, že využívá více energie ze své baterie, než umožňují pravidla. Od Monaka to má řešit speciální hardware.

Charlie Whiting řekl malé skupině britských novinářů, že systém Ferari byl složitější ve srovnání se soupeři, ale vše by mělo být v pořádku.

„V Baku jsme měli nějaké obavy, které bylo obtížné vysvětlit a pracovali jsme s nimi,“ cituje Whitinga agentura Reuters. „Pravidla říkají, že je povinností soutěžícího ubezpečit FIA, že jeho vůz vždy vyhovuje pravidlům a že nemá problém to dokázat.“ Podle Whitinga je FIA nyní spokojená. 

Největším stěžovatelem měl být Mercedes. Podle všeho hrál v celé situaci svou roli bývalý technický šéf Ferrari James Allison, který nyní pracuje pro Mercedes. Whiting uvedl, že informace, které „cestovaly z Ferrari do Mercedesu pravděpodobně byly zastaralé.“

„Záležitost byla zhoršena nepodloženými spekulacemi, které se paddockem valily jako lavina.“

Whiting uvedl, že zpočátku viděli v datech některé věci, které nedokázali zcela vysvětlit a Ferrari poskytlo vysvětlení, které nebylo příliš uspokojivé. Situace je ale už v pořádku. Důležitou roli v celé záležitosti sehrál  Cedrik Staudohar. Expert přes motory pracoval pro Renault, ale nyní je ve službách FIA. Federace tak má lidi, kteří rozumí velmi detailně současným pohonným jednotkám.

Situace se paradoxně nakonec částečně obrátila proti Mercedesu, který rozzlobil Jeana Todta. „Pokud má nějaký tým pochybnosti, může podat protest,“ uvedl prezident FIA. „Bylo by to mnohem zdravější, než manipulovat s médii, aby se problém vyřešil.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud