Russellův výkon v Sachíru pomáhá Mercedesu při vyjednávání s Hamiltonem, věří Webber | Foto: Getty Images / Clive Mason

Foto: Getty Images / Clive Mason

Russellův výkon v Sachíru pomáhá Mercedesu při vyjednávání s Hamiltonem, věří Webber

Absence Sira Lewise Hamiltona ve Velké ceně Sachíru a výborný výkon jeho náhradníka George Russella dává Mercedesu navrch při jednání o nové smlouvě sedminásobného mistra světa, myslí si bývalý pilot formule 1 Mark Webber.

Kvůli pozitivnímu testu na koronavirus musel Hamilton vynechat předposlední závod loňské sezóny F1 v Sachíru. Jeho místo Mercedes zaplnil svým juniorem Russellem, který od vstupu do F1 závodí za Williams.

Mladý Brit předvedl výborný výkon, když v kvalifikaci jen o 26 tisícin nestačil na druhého jezdce Mercedesu Valtteriho Bottase a v závodě jel po povedeném startu za vítězstvím, o které jej ale připravila chyba mechaniků v boxech a následný defekt.

Právě načasování Russellova výkonu na okruhu v Bahrajnu, který předvedl ještě před začátkem jednání Hamiltona s šéfem týmu Totem Wolffem o nové smlouvě, podle Webbera pomáhá Mercedesu a sedminásobného mistra světa naopak staví do horší pozice.

„To načasování bylo pro Lewise prostě strašné,“ řekl Webber, který nyní působí jako komentátor televize Channel 4, v podcastu At The Controls.

„Já jsem v monopostu formule 1 odjel 1000 dní v rámci testů, tréninků a víkendů velkých cen, dohromady přes 12 let. Když se pak podíváme na dny, kdy jsem neseděl v autě, napočítáme možná tak tři, protože jsem nechtěl, aby byl někdo v blízkosti mého vozu.

„Jen se snažíte držet si svou tržní hodnotu. Nechcete, aby ostatní měli přístup k vaší technice a lidem. Konkurence je tu bezohledná. I pro někoho jako je Lewis to bylo negativní.“

Pro poslední závod sezóny v Abú Dhabí už byl Hamilton ale zpátky ve svém kokpitu, ačkoliv se podle svých slov stále necítil dobře. Podle Webbera jednoduše nechtěl připustit, aby měl Russell příležitost ukázat svou výkonnost i na okruhu Yas Marina.

„George jel skvěle. Ano, byla to nejjednodušší trať na světě, nebyla to úplně Suzuka. I tak ale jel skvěle v prostředí, ve kterém byl alespoň z ergonomického hlediska znevýhodněn. Toto (Wolff) se určitě rád pohybuje až na hraně a tuto hru hraje v paddocku často. A tohle byla další, která, zdá se, skončila v jeho prospěch,“ dodává Webber.

Doporučujeme

Články odjinud