Russell už zažil těžké roky, proto situaci u Williamsu zvládá

Russell už zažil těžké roky, proto situaci u Williamsu zvládá

Williams zažívá velmi náročný vstup do sezóny formule 1, když jeho monopost nestačí na soupeře. Nováček George Russell nicméně tvrdí, že pro něj není obtížné se vyrovnat se současnou obtížnou situací týmu, jelikož ani jeho působení v juniorských formulových šampionátech nebylo jednoduché.

Russellovi, který do F1 přišel jako úřadující šampión formule 2, se v jeho premiérové sezóně nicméně daří. Pravidelně v kvalifikacích i závodech poráží svého týmového kolegu Roberta Kubicu, který se do F1 vrátil po devíti letech.

„Není to můj první náročný rok. Někdy je to tak, že když vaše kariéra probíhá perfektně, ale dostaví se problémy, tak najednou nevíte, jak je zvládnout. Já ale v průběhu kariéry zažil řadu těžkých chvil, takže s tím již mám jisté zkušenosti,“ řekl Russell pro Motorsport.com.

Russell v posledních dvou letech získal tituly v GP3 a formuli 2. V obou případech se mohl spolehnout na podporu silného týmu ART Grand Prix a také Mercedesu. Když předtím dva roky působil v evropské formuli 3 v roce 2015 s týmem Carlin a o rok později v Hitech GP, jeho situace byla složitější a nemohl bojovat proti dominantnímu týmu Prema.

„Můj poslední rok v motokárách (2013) byl velmi těžký. Šel jsem do týmu (Birel ART), který v té době nepodával dobré výkony. Vnímal jsem to jako situaci, ve které jsem byl vždy vítězem. Kdybych uspěl, vypadalo by to pro mě dobře, a kdyby se mi nedařilo, tak by každý vinil jen techniku,“ řekl.

„Můžete to nazvat jako sezónu budování charakteru. Tak to bylo také ve formuli 3. Moje dvě sezóny ve formuli 3 ani zdaleka nebyly perfektní. I to však ze mě udělalo pilota, jakým jsem dnes. Díky tomu jsem se naučil obrovské množství věcí.“

Russell i kvůli nekonkurenceschopnému Williamsu nemá šanci dosáhnout příliš dobrých výsledků. Další mladí pilota jako Lando Norris, Alexander Albon a zejména Charles Leclerc však již mohli prokázat své kvality.

„Myslím si, že úroveň nováčků je v současné době velmi vysoká. Já sice zažívám těžké časy, ale podívejte se na ně. Neřekl bych, že mě to naplňuje hrdostí, ale vypadám díky tomu dobře i já. Minulý rok (ve F2) jsme my všichni (Russell, Norris a Albon) závodili se stejnou technikou, takže pokud oni odvádí skvělou práci, vypadám dobře také já,“ dodal Russell.

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud