Russell málem zakotvil v DTM, pak si ho všiml Mercedes | Foto: BMW Motorsport

Foto: BMW Motorsport

Russell málem zakotvil v DTM, pak si ho všiml Mercedes

S blížícím se startem sezony DTM vyplul na povrch další zajímavý příběh ze světa prestižního seriálu cestovních vozů. George Russell byl velmi blízko angažmá u továrního BMW a do formule 1 se nikdy nemusel dostat.

V roce 2016 závodil George Russell pro tým Hitech GP v evropské formuli 3 a v celkovém pořadí šampionátu nakonec obsadil třetí místo. Během sezony dokázal vyhrát závod na slavném městském okruhu v Pau pod Pyrenejemi a jeho schopností si všimlo BMW, které chtělo britského mladíka získat pro svůj program v DTM.

Russell byl skutečně velmi blízko podpisu smlouvy pro sezonu 2017 ve slavném německém seriálu, na poslední chvíli se však jeho kariéra začala ubírat zcela jiným směrem.

„Neoficiálně jsem už byl rezervním pilotem BMW pro DTM. Absolvoval jsem nováčkovské testy, které se mi skvěle povedly a chystal jsem se s BMW podepsat smlouvu pro kompletní sezonu 2017 v DTM,“ rozpovídal se Russell pro oficiální podcast formule 1 Beyond the Grid.

„Tehdy jsem si byl vědom toho, že pro cestu do formule 1 nemám v zádech žádnou podporu.“

To se však začalo měnit ve chvíli, když se poradcem Mercedesu pro výchovu a vývoj mladých jezdců stal během roku 2016 Gwen Lagrue, který si všiml Russellova talentu.

„V tu chvíli se o mě žádný z týmů formule 1 nezajímal a já se chystal zůstat. V DTM mi nabízeli vážně vysoký plat, víc si vyděláte jen ve formuli 1 a já byl rozhodnutý se tou cestou vydat.“

Pak ale přišel den, kdy se talentovaný Brit sprchoval v domě svých rodičů. Najednou mu zazvonil telefon, který Russell naštěstí stihl zvednout.

„Ležel jsem ve vaně a najednou mi volal nějaký Francouz jménem Gwen Lagrue. Řekl mi: ‚Ahoj Georgi, právě jsem začal pracovat pro Mercedes a ty jsi první pilot, kterého chci podepsat.‘“

„A takhle to začalo, tehdy v roce 2016.“

„Vyjednávání probíhalo a nakonec jsem ještě před koncem roku podepsal smlouvu. Počínaje sezonou 2017 jsem se oficiálně stal jezdcem Mercedesu.“

A další pokračování příběhu už nejspíš znáte. Titul v GP3 v roce 2017, titul ve formuli 2 o rok později a od sezony 2019 už George Russella sledujeme v závodech „královny motorsportu“ v barvách Williamsu.

Doporučujeme

Články odjinud