Russell je silnější než dřív. I díky psychologům | Foto: Getty Images / Peter Fox

Foto: Getty Images / Peter Fox

Russell je silnější než dřív. I díky psychologům

Mladý Brit prý do ročníku 2021 vstoupil v dosud nejlepší formě. Za zlepšenou přípravu mimo jiné vděčí i pomoci odborníků.

Russell zahájil svou třetí sezonu jako závodní jezdec Williamsu. V předešlých dvou ročnících se musel potýkat se slabým vozem a své první body ve formuli 1 získal až v okamžiku, kdy jednorázově u Mercedesu zaskočil za nemocného Hamiltona. O vítězství tehdy přišel jen v důsledku několika velice smolných okolností.

Aby se dokázal s podobnými zklamáními adekvátně vyrovnat a zachovat si chladnou hlavu, poradil se s psychologem. A nelituje toho.

„Jak jde čas, cítím se silnější, poučuji se ze smolných situacích a pomohly mi i hovory s tou správnou osobou. Jasně, mluvit o tom s rodinou a přáteli je super, ale obrátit se na profesionála je také důležité. Umožnilo mi to vrátit se v lepší formě, z které můžu těžit,“ řekl Russell.

Třiadvacetiletý pilot si uvědomuje, že návštěva psychologa bývá stále v určitých kruzích obestřena řadou stereotypů. Podle Russella však zbytečně.

„Myslím, že mnoho lidí, zvlášť mužů, bere psychologické rady jako znak slabosti. Je to ale daleko od pravdy. Vaše mysl je tím nejsilnějším nástrojem, který máte. Nikdy jsem nepatřil k lidem, kteří považují duševní zdraví za méně důležité. Není pravda, že jste buď mentálně silný, nebo naopak slabý, a když se něco stane, musíte se prostě pochlapit a jít dál.

Pokud chci vyhrávat závody nebo tituly, nemůžu dopustit, abych se nechal utopit ve vzpomínkách na nepovedené závody.

Na GP Sachíru jsem se kvalifikoval na druhém místě – a byl jsem zklamaný. Do té doby přitom moje maximum bylo dvanácté místo, a z toho jsem byl naprosto nadšený. Uvědomil jsem si, že boj o nejvyšší příčky je psychicky mnohem náročnější než jízda na chvostu, kterou jsem zažil v posledních dvou letech.

Podobné zkušenosti jsou v podstatě požehnání, myslím, že za nějakých deset, patnáct let za ně budu nesmírně vděčný,“ přiznává Russell.

Příští příležitost na zisk prvních bodů v barvách Williamsu bude mít Russell již příští víkend, kdy se v Imole koná Grand Prix Emilia Romagna.

Doporučujeme

Články odjinud