Russell chtěl za Williams závodit už letos. Připravil i powerpointovou prezentaci

Russell chtěl za Williams závodit už letos. Připravil i powerpointovou prezentaci

George Russell se snažil získat sedačku u Williamsu už pro letošní sezónu formule 1 a vytvořil pro to i prezentaci v počítačovém programu PowerPoint, řekl nyní technický šéf týmu Paddy Lowe.

Russell získal sedačku u týmu z Grove pro sezónu 2019, když vedení Williamsu zaujal svými úspěchy v letošní sezóně formule 2, výsledky v testech s Mercedesem a prací na simulátoru. Lowa a zástupkyni šéfa týmu Claire Williamsovou zaujal také svým přístupem mimo trať.

Lowe nyní pro Motorsport.com řekl, že Russell chtěl získat sedačku v týmu už pro sezónu 2018, kterou však nakonec obsadil Rus Sergej Sirotkin.

„Na Georgovi je zajímavé to, že na mladého kluka je velmi sebevědomý. Vzal věci do svých rukou, aby se pokusil zajistit si budoucnost, a to je podle mě jeden z důvodů, jak se dostal tam, kde nyní je,“ řekl Lowe.

„Uvedu příklad, minulý rok usiloval o získání místa už pro rok 2018. Myslím, že to bylo příliš brzy. Je dobře, že absolvoval rok ve F2, myslím, že před rokem by pro George bylo příliš brzy zvažovat F1. Tím, že má za sebou ten rok ve F2, bude mnohem silnější. Před rokem za mnou přišel s powerpointovou prezentací o tom, proč by pro nás měl být tím nejlepším jezdcem. Ještě nikdy jsem od nikoho nic takového nedostal,“ prozradil Lowe.

Iniciativu převzal Russell také při jednání o své smlouvě pro rok 2019, když v létě zavolal Lowovi, aby si s ním domluvil setkání, což podle něj bylo důležité pro to, aby ukázal, jak velký zájem o Williams má.

„Říkal jsem si, že než sedět a říkat někomu o tom, jak jsem dobrý, bude lepší dát to na papír a podpořit to statistikami,“ řekl Russell.

„Nebyl to jenom můj životopis, snažil jsem se ukázat i svou povahu a říct o tom, co bych podle mě mohl přinést do týmu. Byly to informace o mně, statistiky z prvních kol, získané a ztracené pozice. Ukázal jsem věci z jiného úhlu a dal je na papír, aby se na to mohli podívat, až jednání skončí.“

Na Williams zapůsobily Russellovy výsledky z testů

Williams s angažováním Russella neotálel. Od Mercedesu dostal data z testů, které s týmem Brit absolvoval v Maďarsku, a ty Williams zaujaly.

„V testech řídil mercedes a z toho máte srovnatelné údaje, jako byste ho posadili do svého vlastního auta,“ vysvětlil Lowe skutečnost, proč za Williams Russell před svým angažováním neodjel ani jedno kolo.

„Měli jsme dostatek dat, abychom zjistili schopnosti jezdce a rychlost, jakou bychom od něj měli očekávat. Například, nyní je držitelem vůbec nejrychlejšího kola zajetého na Hungaroringu. Není to oficiální a bylo to zajeto na hyperměkké směsi pneumatik, nicméně není to špatné a musíte být celkem dobří, abyste dosáhli takového cíle,“ dodal Lowe.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud