Rozhovor s Tomášem Richtrem na téma politické krize ve formuli 1

Odpovídal na otázky čtenářů a diváků formule 1.

Od pátečního rána 19. června světem formule 1 lomcuje rozhodnutí asociace týmu formule 1 FOTA uspořádat vlastní šampionát. K aktuální problematice se v rozhovoru, ve kterém otázky pokládali čtenáři tn.cz, věnoval šéfredaktor F1sports Tomáš Richtr. Rozhovor přinášíme bez úprav v plném znění.

Petr   20:05
Dobrý den rád bych se zeptal jak se pojedou závody když budou dvoje děkuji

Dobrý večer všem, závody F1 bude nadále pořádat FIA, pokud dojde ke vzniku nového šampionátu FOTA, pro něj je teprve kalendář, okruhy a pravidla nutné sestavit.

Míra   20:07
dobrí večer sem věrný fanoušek ferarri chtěl sem se zeptat kdyby ferarri a spol opustili F1 koupila by tv nova televizní práva na nově vzniklou závodní seriji?

Zjišťoval jsem tuto situaci u pana Dvořáka a na právním oddělení Novy. TV NOVA má smlouvu ještě na roky 2010 a 2011 a je to smlouva na vysílání stávajícího šampionátu FIA. O jakýchkoli dalších krocích je prý předběžné hovořit. To samé říkají velké stanice jako německá RTL či britská BBC.

philip   20:09
Dobrý den, chci se zeptat,je to jenom kvůli rozpočtu nebo jde ještě o něco nechápu třeba že Ferrari si kupuje např. matičky lehčí o pár gramů a dražší o několik tisíc že se jim to vůbec vyplatí

Hlavní problém, který Ferrari a další týmy mají, je způsob, jakým FIA formuli 1 vede. Již před nějakou dobou přestala respektovat postupy, dle kterých se schvalují změny v pravidlech, ačkoli je tento závazek ukotven ve smluvních ujednáních s některýmy týmy, jako například Ferrari, Red Bull či Williams. Pomalu se z toho stal trochu zmatek, ve kterém si FIA dělá co chce. A s tím má FOTA velký problém. Vzpomeňte si například na medailový systém...

Vítek   20:11
Dobrý den, moc se mi líbí, jak komentujete formuli. Chtěl bych se zeptat, jestli by nova koupila vysílací práva na šampionát FOTY a jestli byste to komentoval, protože o F1 by už neměl nikdo zájem...

Mockrát děkuju, vážím si toho. Upřímně stále doufám, že zvítězí zdravý rozum. Pokud by skutečně došlo k vytvoření konkurenčního šampionátu, a ve formuli 1 by startovaly týmy jako Williams, Force India, Camopos, Manor, US F1, Prodrive, cítím, že už by to nebyla ta F1, kterou miluji.

dan s.   20:13
Dobrý den, myslíte si .že odchod týmů už je definitivní?

Není :-) Max Mosley dnes dokonce na Silverstone prohlásil, že je přesvědčen, že F1 zůstane taková jakou ji známe. Akorát že se to vše vyřeší až v období mezi lednem 2009 a březnem 2009. Akcemi dnešního dne startuje nejspíše dlouhá právní bitva.

button   20:16
Je pravda že ty týmy které odejdou z F1 si založí svůj vlastní šampionát.

Ano, tento úmysl týmy McLaren, Ferrari, Toyota, Brawn, BMW, Renault, Red Bull a Toro Rosso oznámily v noci na dnešek. Ovšem v tiskovém prohlášení se pouze praví, že tyto týmy jsou "nuceny zahájit přípravné práce na novém šampionátu". Pochopitelně něco, co se dá kdykoli zastavit. Max Mosley dokonce tyto týmy obvinil, že jde o mediální pózu.

Adam   20:18
Jak si myslíte že se bude rozvíjet situace s F1 a jak na to reagujete?

Již máme za sebou několik "definitivních" termínů. Termíny přihlášek, zveřejnění předběžné startovní listiny, zveřejnění konečné startovní listiny, a nic. FIA radši odložila zveřejnění startovní listiny na neurčito, jelikož začíná právní tahanice mezi Ferrari (a Red Bullem a Toro Rosso), částečně se všemi týmy FOTA a FIA. To může trvat měsíce. Šance ale je, kdyby se opozici uvnitř FIA podařilo na nátlak FOTA sesadit Maxe Mosleyho z funkce. Světová rada zasedá již příští týden.

Jana   20:19
Dobrý den, jsem dlouholetá fanynka Ferrari. Chtěla jsem se zeptat, co se teď musí stát, aby Velcí týmy zůstali? Copak si Mosley neuvědomuje co vše tím ztratí??? Děkuji za odpověď

Max Mosley už spíše bojuje za svou prestiž, aby jej veřejnost nevnímala jako někoho, kdo prohrál boj s FOTA. Jedinou šancí je kompromis, který se dnes ukázal jako nemožný, nebo sesazení Maxe Mosleyho z funkce prezidenta FIA.

Michellla   20:20
Zdravím Tomáši, co říkáte na tuto vzniklou situaci? A jak si myslíte, že to dopadne? I když je možná ještě brzy dělat nějaké závěry. Známe přece F1 - v ní je možné vše. Můj názor je, že odchod Mosleyho by byl dobrý nápad, ale kdo na jeho místo? Nebylo by lepší, kdyby si FOTA založila svou vlastní sérii? Pro klid všech ANO! Děkuji, za odpověď. Přeji příjemný večer.

Taky zdravím. FIA umí fungovat i bez prezidenta, ne nepodobné vyslovení nedůvěry české vládě. Vzniklá situace mě upřímně hodně trápí, protože jsem léta sledoval stejný spor v Americe v sérii CART (obdoba F1). Ta se rozpadla na IndyCar a Champ Car a obrazně řečeno vykrváceli všichni. Po 12 letech se série opět spojily, ale škody zůstávají.

Vojtěch Svoboda   20:22
Dobrý den. Chtěl bych se jako ostatní zeptat, zda má podle Vás ještě seriál F1 budoucnost, či je tato sezóna poslední? Ještě bych se chtěl zeptat, zda se zajímaté také o motocyklový seriál MotoGP? Děkuji za odpověd. S pozdravem Vojtěch Svoboda

F1 tu bude nadále, protože FIA F1 je soutěž, která nezanikne. Jen by asi už neměla zdaleka takovou prestiž a netěšila by se takové slávě jako dnes. Ano, MotoGP sleduji, ale ne tak hutně jako F1 ;)

acerx   20:24
Dobrý večer. Chtěl bych se zeptat, na co všechno má FIA nároky z hlediska ochranných známek. Má li nějak registrován název či princip Formule atd. Jde spíše o princip, jakým je omezeno pořádání konkurenčních motoristických sporů. Děkuji mnohokrát.
FIA šampionát formule 1 vlastní, pořádá jej, určuje pravidla, je to "její" šampionát. FIA má s Berniem Ecclestonem dlouhodobou smlouvu o správě komerčních práv. Ochrannou známku na Formula One či F1 vlastní Ecclestonova společnost. Nový šampionát FOTA se tak nemůže jmenovat F1, ale například Grand Prix World Championship (GPWC). Tento pokus už tu byl před pěti lety. Ironií osudu je, že z důvodu evropské legislativy musí FIA coby autorita, jež vydává bezpečnostní certifikáty, případný šampionát FOTA umožnit a asistovat mu.

Miroslav   20:26
Dobrý den chtěl bych se zeptat jak myslíte že dopadne tento zajímaví spor, myslíte že Ferarri a ostatní stáje dodrží smlouvu do toho roku 2012 ?? předem děkuji za odpověď

Myslím si, že smlouvy uzavřené mezi Ferrari a FIA/FOM skutečně zavazují Ferrari (a Red Bull a Toro Rosso) k účasti do roku 2012. Tato smlouva stále platí. A myslím, že tak rozhodne i soud. Případné škody za ignorování práva veta Ferrari ze strany FIA je totiž trochu jiná záležitost.

maruska   20:27
myslíte si že můžeme tuhle sezonu brát vážně??

S letošní sezonou není nic špatně, Jenson Button bude právoplatným a plnohodnotným šampionem ;)

Petr   20:29
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, které podmínky FOTA, které požadovala FIA nesplnila. Zavedení rozpočtového stropu a dvojích pravidel je jasná blbost. Jsem fanda F1, ale kdyby naastal krizový scénář, tak bych určitě držel s velkými týmy současné F1. Jaký je váš nazor na tuto situaci. Díky
FOTA nechtěla, aby týmy s rozpočtovými stropy měly jiné technické omezení než týmy beze stropů. Také chtěla, aby byla podepsána nová verze komerční dohody (té, kterou má nyní např. Ferrari a FIA). Důvodem je způsob, jakým se schvalují pravidla. Navíc FOTA chtěla, aby se všemi osmi týmy bylo zacházeno jednotně (buď všichni a nebo nikdo).

Petr   20:30
Jak se bude nový šampionát jmenovat? Bych navrhoval Mosley memorial cup :)
V roce 2004 automobilky při jednáních s Berniem Ecclestonem o distribuci peněz pohrozily uspořádáním šampionátu Grand Prix World Championship. Tenkrát ale Bernie ukecal Ferrari, aby si to rozmyslelo a bez Ferrari to nemělo smysl.

zdeněk   20:31
Chtěl jsem se zeptat, co si myslíte o chování Maxe Mosleyho.

Max Mosley na jedné straně nechce, aby týmy eskalovaly náklady do výšin, které už samy neunesou a odpadnou. S tím problém nikdo nemá. Horší je způsob, jak tuto potřebu řeší. Často v tom hraje roli jeho osobní ego a nesnesitelnost pocitu, že by jej lidé vnímali jako poraženého, kdyby na dohodu přistoupil.

David   20:32
Ciste hypoteticky. Budete pristi rok na Nove davat F1 nebo novou serii. Co osobne byste si pral Vy?
TV NOVA má smlouvu na další dva roky na šampionát FIA F1. Já bych rád, aby žádná konkurenční série nebyla, případ Ameriky ukázal, že takhle nevyhraje nikdo, naopak.

petr   20:32
myslíte si že opravdu skončí f1 tak jak jí známe.
S vědomím toho, že se mohu splést, nemyslím :)

Milan-Orlová   20:34
Dobrý den jaký je Váš názor na změny pravidel a jestli by to F1 prospělo či nikoli.Děkuji

Změny pravidel jsou v pořádku, pokud jsou zaváděny dohodnutým způsobem. A to se v současné době neděje. Je to podobné, jako by například šéf Českých drah přinesl návrh zákona podepsat rovnou prezidentovi (Mosleymu, resp. Světové radě) a ignoroval přitom Parlament.

Mertlík   20:35
Dobra vecer. Kdyby nastala situace noveho poharu. Kdy by mohl zacit a na jakych tratich by se jezdil. Popripade vysilala by televize nova tento novy pohar?Dekuji

Většinou na okruzích, které F1 nedávno opustila/opouští: Silverstone, Indianapolis, Imola,...

Lukáš   20:36
Dobrý večer Tomáši, myslím si že to vše nastartovala ekonomická krize - roz. strop + dvojí pravidla se pak už jen hodila do krámu Mosleymu stejně jako Hondě k odchodu z F1. Myslíte si to také? Pokud ano, pak se dá říci, že jakkoliv bylo dříve naznačováno,že krize se F1 nedotkne tolik, bude tomu právě naopak a ovlivní F1 až moc.

Upřímně si myslím, že ekonomická krize jen urychlila příchod takové situace. Automobilky vyeskalovaly náklady do výšin, které nebyly schopny samy unést. Natožpak klasické týmy jako je například Williams.

Muf   20:38
Dobrý den, pořád nechápu když čtu že nové týmy by díky rozpočtu 40 000 000 liber měli nějakou výhodu, když ty ostatní by strop neměli. Včem výhoda spočívá? Díky za odpověd Tome.

Měly by možnost používat motory s neomezenými otáčkami (jinak omezení 18 000 ot./min.), mohly by v sezoně testovat a měly by volnější prostor pro aerodynamiku. Podle Johna Howetta z Toyoty to dělá až 3 vteřiny na kolo.

Večeřa Jiří   20:39
Je možné, aby značka "Formule1" existovala nezávisle na FIA ?

Nikoli, ochrannou známku sice vlastní Ecclestonova FOM, ale kdyby ji náhodou nechtěl, musel by ji vrátit FIA.

karel   20:42
Dobrý večer. Jak to bude s F1 na Nově pokud se F1 rozdělí ? Fanoušci by určitě chtěli vidět současné top piloty a týmy. Budete vysílat i nově založený šampionát ?

Již jsem odpovídal, ale pro velký počet takových dotazů zopakuji: NOVA musí odvysílat ještě další dva roky F1 patřící FIA. Samozřejmě jí nebrání koupit práva na případnou konkurenční sérii, ale to už je rozhodnutí vedení Novy, které určitě zváží marketingový potenciál nové série a jak moc zapadá do programové strategie. Nová má nyní F1 a MotoGP, upřímně si myslím, že přidat k tomu ještě GPWC by bylo těžké obhájit. Možná na NOVA Sport.

lukluk   20:43
Pokud budou od příští sezony dva šampionáty který Vy chcete ,komentovat a hlavně jaký budete vysílat.

Ohledně komentování, musím se přiznat, že nad tím přemýšlím, a trochu pohodlně si to nerozhoduji, dokud nebudeme postaveni před hotovou věc. Říci cokoli nyní by bylo ukvapené. Chci dělat F1, ale tu nejlepší F1 s nejlepšími týmy a nejlepšími piloty a nejlepšími fanoušky.

andrewz   20:44
Pokuste se prosím na chvíli odprostit od žurnalistické objektivity: jaké vyústění nastalé situace v F1 byste z hlediska diváka nejvíce uvítal? Osobně nevidím ve zhroucení F1 žádnou tragédii. Tragédií samo o sobě je, že se nejlepším jezdcům na nejleších strojích a tratích už nějaký ten rok nedaří dosáhnout takové základní věci, jako zabavit diváka. :-)

Vím, že mnozí diváci se mnou nesouhlasí, ale konkurenční šampionát je nekonstruktivní řešení.

Láďa   20:46
Dobrý den,chtěl bych se zeptat na Váš názor,na kolik tak procent může pan Max Mosley odstoupit?Děkuji.
Sám Max Mosley neodstoupí :) Buď bude odvolán, nebo jeho poradci či on sám vycítí, že existuje reálný potenciál pro to, aby byl odvolán, a pak půjde sám tak, aby to vypadalo, že jde sám. Jeho volební období končí letos v říjnu.

Jan   20:48
Dobrý den, opravdu je největší problém v panu Mosleym? Je to on, kdo schvaluje pravidla FIA?

Neměl by být. Návrhy změn pravidel jsou předkládány pracovními skupinami (jsou v nich zástupci týmů) Komisi F1 (také jsou v ní mj. zástupci týmů, ale také promotérů). Komise F1 předkládá návrh ke schválení Světové radě. Co se děje dnes, že návrhy jdou rovnou Světové radě, aniž by je viděla Komise F1. FIA tak obchází možný vliv týmů, což je to, co jim vadí.

cink21   20:50
Dobrý den,sleduji pravidelně f1 od roku 2002 a nikdy to nebylo s f1 takové jako právě teď.Otázka:jaké by byly důsledky pro celou f1 pro příští rok?Děkuji za odpoveď a přeji mnoho úspěchů při komentování.
V osmdesátých letech se vedla tzv. válka mezi FISA (předchůdce dnešní FIA) a FOCA (předchůdce dnešní FOTA). Ironií je, že FOCA založil Bernie Ecclestone a také Max Mosley byl na straně týmů. Ale oba dva si chytře rozdělili role: Bernie pro FOCA získal televizní práva a Max Mosley se šel ucházet o post FIA. A tak to prakticky zůstalo dodnes.

Martin   20:50
Nevíte jestli ná Ferrari stejnou smlouvu jako Williams a Force India ? a jestli se opravdu chystá soudní spor FIA vs. Ferrari ??

Každý tým má jinou smlouvu, ale jsou si koncepčně podobné. Ohledně soudního sporu: ano, dnes to FIA oznámila.

Míla   20:52
Dobrý večer. Myslíte si, že Fota má šanci vůbec vytvořit nový šampionát?

Neměl by to být vážný problém. Ferrari dnes svým jménem (a dodávkou motorů) kryje Světový pohár motorsportu A1GP (jedná se v podstatě o Ferrari Cup). Má tedy týmy, zázemí, smlouvy s okruhy, dodavateli, organizační infrastrukturu. Oříškem by asi byly smlouvy s televizními stanicemi, to je běh na dlouhou trať.

Milan-Orlová   20:53
Mohou Tv mluvit do tvoření pravidel?Protože zrovna letos by bylo o mistru světa téměř rozhodnuto a divácky už nezajímavý zbytek sezony.Tedy podle pravidel pro příští rok.

Bohužel nemohou :-)

Jiří Zárybnický   20:55
FIA chce žalovat Ferrari za nedodržení smlouvy, v které se Ferrari + REd bul a Torro Rosso upsalo do roku 2012. Nejde spíše o nedodržení ze strany FIA, která porušila část smlouvy o technických pravidlech.???
Ano, zdá se, že Ferrari skutečně porušuje určitou část smlouvy, ale to musí potvrdit soud. Ten, který se konal před Monakem, pouze potvrdil, že smlouva existuje, ale odmítl vyhovět žádosti o předběžné opatření Ferrari zabránit zavedení nových regulí. Co je ale horší, že porušením smlouvy ta nezaniká, a nejspíš nelze porušení jednou stranou řešit porušením jiného článku stranou druhou. A to Ferrari plánuje. Nicméně nejsem právník a Ferrari by něco takového neudělalo, kdyby si samo nebylo jisto, že nedělá botu.

David   20:56
Dobry den pokud vznikne šampionat FOTA bude spadat opet pod FIA ??
Šampionát FOTA by narozdíl od F1 nepatřil FIA, ale FIA vyhodnocuje bezpečností aspekty pravidel, okruhů a vozů.

Jaroslav Vehrle   20:56
Domníváte se, že návrat Lotusu je reálný nebo jde jen o marketingové výstřelky ? Děkuji předem Jarda Lotusolog jako jeden z největších bláznůl do Lotusu a Colina Chapmana v ČR.
Lotus svou žádost o vstup do F1 stáhnul. Podobně jako dnes další uchazeč N.Technology, který provozuje šampionát Formula Master.

Jiří Zárybnický   20:57
Na jakou stranu tohoto sporu se stavíte Vy..?? Kdo má podle Vašeho názoru pravdu..??

Jak už to tak bývá, pravda leži někde mezi. Často ale bývalo umění lidí se k ní dobrat. Tuto schopnost nemá v aktuálním sporu ani jedna strana.

pája   20:59
co je to vlastně ta fota?

FOTA = Formula One Teams Association, Asociace týmů formule 1.

Luboš   21:00
Dobrý večer, podle posledních zpráv Max Mosley již ztratil možnost jednat s FOTA, resp. ta s ním již jednat nechce. Jaké má, ale Mosley postavení ve FIA? Má celá FIA stejný postoj jako její šéf?
Kdepak. Uvnitř FIA jsou poměrně silné opoziční proudy proti Mosleymu. O těch bylo slyšet při jeho sexuální aféře. Ale nedají z pohledu počtu klubů coby členů FIA dohromady potřebnou většinu na odvolání.

zdeněk   21:03
Rád sleduji přenosy F1 s Vaším komentářem, který je skvělý. Mohla by nastat situace v přístím roce, kdy by nastoupily všechny týmy a buď by po zaváděcím kole zajeli do boxů, nebo by přivezli auto, které by neprošlo technickou přejímkou. Potom by to byla fraška jako velká cena USA?
Díky moc! Opravdu.... Ano, to by se vyloučit nedalo. Když Arrows bojoval o přežití, odkroužil jedno kolo v kvalifikaci tak, aby se záměrně nekvalifikoval (tenkrát platil tzv. limit 107%). Podmínka účasti v Grand Prix tak ale byla splněna.

Mike W   21:04
Ke komu se dle Vás přidá Eclestone?
K tomu, kdo zaručí vysoké příjmy jemu a majiteli marketingových práv společnosti CVC, jejímž je spolupodílníkem.

Renata   21:06
Ahojky. Jen jsem tě chtěla pozdravit. Zítra jedu po dlouhé době k taťkovi (Plzeňákovi) na potlach. Jedeš taky ? Jezdíš vůbec ještě ? Jinak se měj moc hezky. Ať vše kolem formule dopadne jak si přeješ. Ahoj

Ahoj! :-) Tento víkend se jede Velká cena Velké Británie, takže to nejde. Jezdím, ale už jen třeba na odpoledne. Nemám na tebe kontakt, tak se mi pls ozvi :) [ostatním se tímto omlouvám ;)]

martin fillo   21:07
dobrý večer chtěl jsem se zeptat jestli ferrari red bull a torro rosso musí dodržet smlouvu a jezdit f1 do roku 2012 ? nebo nemusí a za jakou cenu nemusí? díky

Ano, Red Bull, Toro Rosso, Williams a Force India jsou na tom podobně jako Ferrari.

Milan   21:07
kdybyse jelo podle plánovaných pravidel,že o mistru světa rozhoduje počet výher byla by letos pro diváka ještě F1 zajímavá?
Myslím, že Bernie se zastydí při každé vzpomínce na tento jeho nápad!

sopta   21:08
Dobrý večer , myslíte že bude Buttonplnohodnotným šampionem nebo se bude na letošní ročník vzpomínat jako na rok kdy FIA připustila dvojrychlostí formule ? (difuzory )
Teď to tak nevyzní, ale až se to srovná, prach opadne a Button bude stejně kvalitním šampionem, jako Räikkönen či Hamilton.

Lukáš   21:10
Zdravím, v první řadě chci vyzdvihnout Vaše komentovaní seriálu F1, například v takové VC Malajsie to nebylo vůbec lehké hodinu nebylo co komemtovat ale zvládl jste to. Chci se zeptat zda si myslíte jestli měl Max Mosley odstoupit už po svém intimním skandálu, kdo bude určovat pravidla v seriálu který by byl založen FOTOU a které z týmů by byly v tomto seriálu nejsilnějšími. Díky
Lukáši, díky moc. Na Malajsii vzpomínám se smíšenými pocity, nejsem žádný Václav Moravec! ;) Ano, myslím si, že měl odstoupit již tehdy, ale není to jen další důkaz toho, jak tuhý kořínek má? V případě založení šampionátu FOTA musí organizační stránku věci, včetně definování pravidel, teprve definovat.

Lucka   21:11
Moc Vám to sluší a ráda Vás poslouchám, šel byste semnou někdy na kávu?
Díky moc, často to neslyším :) Rád bych, ale jsem šťastné ženatý a chodit se ženami na kávu je riziková záležitost ;)

gaba=o)   21:12
Vím, že týmy nabídli nováčkům např podvozky a tak...já si myslím, že je to velká pomoc od silných týmů. Nestačí to M. Mosteymu ? Podle mě by měl z postu presidenta odstoupit, myslíte že ho na tomto postu drží peníze ??? Děkuji za odp
Stačilo mu to. A Mosley to nabídl tuším ve středu večer týmům. Ale chtěl současně, aby se týmy přihlásily do šampionátu pod současnými pravidly, aby byly kvalifikovány k diskuzím nad změnami, které byl ochoten právně slíbit. Ale FOTA odmítla.

rost'a   21:12
Ted' važně.Myslíte,že bysme mohli vidět jěště nějakého čecha závodit v F1?.Má na to jěště vůbec někdo u nás peníze?
Určitě ano, ale nikoli v následujících několika letech.

Petr Červeňák   21:14
Dobrý den, F1 sleduji už od 70 let a je to pro mně královská kategorie autosportu a vývojová laboratoř automobilismu. S tím co se dějě dnes, jsem úplně mimo. Kde je podle Vás pomyslná pravda, kdo je tedy v právu. Naše parta, která sleduje seriál F1 se shodla na tom, že požadavky FIA jsou krokem zpět. Jak to vidíte Vy, který vidíte více pod pokličku tohoto hrnce. Děkuji

Vždy to bude o rovnováze mezi technickou svobodou a náklady. A kdepak je ten správný kompromis?

Jiří Zárybnický   21:15
Tomáši, toto není otázka a ani nechci odpověď. Chci Vám poděkovat, že jste se ujal komentování F1. Když přecházely práva z Primy na Novu trochu jsem se obával. Ale vše dopadlo naopak skvěle, dobrá grafika, hodně informací i ze zákulisí, získaných panem Turkem. A po Vašem příchodu dostalo komentování teprve tu pořádnou šťávu. Parádní přirovnání, infarktový závěr GP Brazílie 08, výborné. Opravdu Vám mockráte děkuji. Jiří Zárybnický Turnov
lord.mellon@seznam.cz
Děkuju mockrát. Moc si toho vážím. Pavlovi rád vyřídím :)

David   21:17
Takze v podstate FIA muze sampionat FOTA potopit neschvalenim aut a podobne ?
Pokud nebudou odpovídat daným standardům, ano. Ale ty jsou naštěstí dány zejména specifikacemi a odbornými posudky :) Rád bych Vám poděkoval za Vaše dotazy, nedostalo se na všechny, ale vybral jsem ty, které pokrývají dnešní problematiku, je jich tu fakt mraky.

Doporučujeme

Články odjinud