Rosberg u Ferrari. Je to úplný nesmysl?

Rosberg u Ferrari. Je to úplný nesmysl?

Minulý týden se rozhořely spekulace o možném přestupu Nica Rosberga k Ferrari. Jsou podobné spekulace úplně nesmyslné a pro koho by byly výhodné?

Z Itálie v poslední době přichází řada hodně divokých spekulací. Na druhou stranu z historie formule 1 víme, že se občas vyplní i scénáře, do kterých byste to předem neřekli.

Corriere della Sera psala, že Ferrari flirtuje s Rosbergem. Vettel na to vtipně reagoval už během testů v Barceloně, že dokud neflirtuje s ním, tak je to v pořádku…

Rosberg sám spekulace moc komentovat nechtěl a vlastně je ani nepopřel. Na druhou stranu z toho nelze nic vyvozovat. Zájem ze strany jiných týmů, byť jen v rovině spekulací, nyní Rosbergovi docela dost vyhovuje.

Přestup Rosberga k Ferrari vypadá jako hodně nepravděpodobná varianta. Je zde mnoho důvodů proti. Rosberg je v týmu, který dominuje, vede šampionát a má poměrně dobrou šanci letos získat titul – momentálně určitě mnohem větší než jezdci Ferrari.

Pokud by Rosberg přišel do Maranella, byli by u Ferrari dva Němci, což také není ideální.

Kromě Vettela, který určitě zůstane i v dalších letech, má Ferrari Räikkönena. O jeho konci se čile debatovalo už v loňském roce. Letos zatím Räikkönen předvádí dobré výkony a v šampionátu mu patří druhé místo. Na druhou stranu čas ani Iceman nezastaví. Pokud nebude muset Ferrari vybírat jeho nástupce letos, bude tak muset učinit v nejbližších letech. A to asi dříve než později.

Jezdec, co zná chuť vítězství

Poměrně zajímavé argumenty ale do diskuse o možném spojení Ferrari – Rosberg přináší německý Auto Motor und Sport. Podle Michaela Schmidta potřebuje Ferrari jezdce, o kterém ví stoprocentně, že podá požadované výkony a umí vyhrávat… nebo s trochou nadsázky zná chuť vítězství.

Přestože je Rosberg mnohými podceňován, je v současné době jediným takovým jezdcem. Příliš jiných možností Ferrari nemá. Hamilton určitě ne, Ricciardo má smlouvu, Alonso se do Ferrari asi také vracet nebude, Verstappen je velmi mladý a navíc nyní na pár let zakotvil u Red Bullu. Pak je zde řada kvalitních jezdců, u kterých ale Ferrari zase takovou jistotu mít nemusí – Grosjean, Bottas, Sainz, Hülkenberg,...

Je zde ale také další aspekt. Pokud přetáhnete konkurenci špičkového zaměstnance, zabijete dvě mouchy jednou ranou. Posílíte a současně oslabíte konkurenci. Pokud by Rosberg z Mercedesu odešel, stály by stříbrné šípy před hodně nepříjemnou volbou.

Wolff a spol. mají z čeho vybírat. Je ovšem otázkou, zda je Bottas, který má samozřejmě k Wolffovi velmi blízko, tou správnou volbou. Pak jsou zde mladíci jako Wehrlein a nebo možná také Vandoorne. Toto Wolff sám ale už několikrát řekl, že alternativou by byl Fernando Alonso. Je ovšem otázkou, zda to myslel vážně nebo jde jen o nátlak na Rosberga před jednáním o nové smlouvě.

Mercedes sice věří, že situaci okolo Rosberga má pod kontrolou, ale bude muset řešit minimálně jeden problém. Na jak dlouho s ním podepsat?

Hamiltonovi končí smlouva na konci roku 2018. Mercedes se bude chtít vyhnout tomu, aby oběma jezdcům skončily smlouvy současně. Podepsat tak s Rosbergem na rok, může být příliš krátká doba. Tříletá smlouva zase může být naopak příliš dlouhá…

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud