Rosberg postoupil do třetí části, v ní takticky nevyjel

Rosberg postoupil do třetí části, v ní takticky nevyjel

Mercedes zvolil strategii nevyslání svého jezdce na trať ve třetí části. Nico Rosberg tak odstartuje do závodu z desáté příčky a ušetřil čerstvou sadu gum. Michael Schumacher je po problémech s vyvážením čtrnáctý.

Mercedes v kvalifikaci na Velkou cenu Indie uplatnil svou tradiční strategii z poslední doby. Nico Rosberg se sice probojoval do třetí části, ale během ní na okruh Buddh International v rámci šetření pneumatik nevyjel a zůstal desátý. Michael Schumacher do závěrečných bojů nepostoupil a odstartuje ze čtrnáctého místa.

Rosberg vysvětlil, že vzhledem k závodní strategii bylo lepší ve třetí části kvalifikace neobjevit na trati. "Zítra bychom měli mít s čerstvými pneumatikami lepší tempo. Samozřejmě to není pěkný pocit čekat v boxech a sledovat ostatní. Vypadá to, že závod bude náročný na pneumatiky, pojede se na dlouhé stinty, takže bych měl mít výhodu oproti autům před sebou," věří Němec. "Zítra vám budu schopen říct, jestli to bylo správné rozhodnutí, ale dnes jsem spokojený, vypadá to, že jsme se trochu zlepšili."

Schumacher si problémy z kvalifikace nedokáže vysvětlit. "V tréninku jsme byli schopni zajíždět podobné časy s mnohem větším množstvím paliva v nádrži, ale z nějakého důvodu se nám nepodařilo dostat pneumatiky do správného pracovního režimu a dosáhnout odpoledne dostatečné přilnavosti," divil se. "To znamená, že startuji zítra z celkem málo slibné pozice. Ale také to zjednodušuje naši taktiku. Musíme se těšit a tvrdě bojovat."

Šéf týmu Ross Brawn uvedl, že bylo třeba vyvážit pokušení vyrazit na trať v plném tempu a realisticky zhodnotit, co závod přinese. "Po druhé části bylo jasné, že sedmé místo bylo pro Nika maximem. Jeho tempo bylo nejlepší na použitých pneumatikách. Přesto jsme nechtěli startovat do závodu na měkčích pneumatikách, které by měly za sebou skoro deset kol. To by limitovalo naše možnosti strategie. S ohledem na zítřek jsme se proto rozhodli ve třetí části nevyjet, což nám dá možnost výběru další čerstvé sady pro náš úvodní stint," zdůvodnil taktické rozhodnutí zkušený inženýr a stratég. "Michael byl oproti tréninku méně spokojen s vyvážením. Zítra očekáváme, že budeme závodit ve vyrovnané skupině za vedoucími týmy."

Doporučujeme

Články odjinud