Rosberg: Letos jsem chtěl vítězit, ale útěchou je porážka Schumachera

Rosberg: Letos jsem chtěl vítězit, ale útěchou je porážka Schumachera

První sezóna Nica Rosberga u Mercedesu nenaplnila očekávání, německý pilot je z výsledků zklamaný. Na druhé straně ale získal velmi cenný skalp sedminásobného mistra světa Michaela Schumachera.

"Tato sezóna má dvě strany," hodnotil Rosberg pro Autosport. "Obecně vzato jsem do tohoto roku vstoupil s nadějí, že budu vyhrávat závody a mít velmi silnou sezónu. A to bylo nakonec úplně naopak, takže je to velké zklamání. Co se týče výsledků, ani jsem neudělal pokrok ve srovnání s loňským rokem. Loni jsem byl v šampionátu sedmý, letos také."

Rosberg si je ovšem vědom skutečnosti, že kdyby setrval u Williamsu, sedmé místo by téměř jistě nezopakoval. Velkou radost mu dělá skutečnost, že získal dvakrát více bodů než Schumacher, který se letos do formule 1 vrátil po tříleté přestávce.

"Ale pak je tu ta druhá stránka, kdy pro mě byla tato změna velmi pozitivní. Trochu mi otevřela oči," pokračoval. "A srovnání s týmovým kolegou pro mě vyšlo velmi, velmi dobře, což je velmi důležité. Také si myslím, že se mi dařilo dostávat z vozu maximum. Takže se na to dá pohlížet z různých úhlů."

Přesto u celého týmu Mercedes zůstala po letošním ročníku jistá pachuť, protože takový průběh obhajoby mistrovského titulu si nikdo nepředstavoval. "Naše forma byla překvapením," potvrdil Rosberg. "Byla tu určitá pravděpodobnost, že letos šampionát nevyhrajeme, vzhledem k tomu, jaký byl vývoj v závěru loňské sezóny. Ale čtvrté místo v poháru konstruktérů a časté porážky od Renaultu, to bylo překvapení. Skutečně jsem neočekával, že to bude tak špatné."

Rosbergovi se nenaplnila i jiná očekávání, ovšem v tomto případě je za to rád. Když totiž Mercedes oznámil, že jeho týmovým kolegou bude Michael Schumacher, trochu se obával, že na něj zbude role týmové dvojky.

"Očekával jsem hodně špatných věcí, ale on není špatný člověk," řekl o Schumacherovi. "Nejsme kamarádi nebo tak, prostě spolu vycházíme OK. Pomáhá, že hovoříme stejnou řečí? Nevím. Mluvím německy, ale nežiju podle německé kultury, jsem víc mezinárodní." Z hlediska své kariéry považuje Rosberg porážku Schumachera za velmi přínosnou, i když žádná jednání o závodní sedačce vést nemusí, má dlouhodobou smlouvu s Mercedesem.

Doporučujeme

Články odjinud