Ron Dennis: Zaplatil jsem za to, že žádám dokonalost

Bývalý šéf týmu formule 1 McLaren Ron Dennis promluvil. Osm měsíců poté, co se ze dne na den stáhnul ze světa formule 1 po lživé aféře v Melbourne dal Dennis světu najevo, co si nejen o tom myslí.

Březen 2009, Veká cena Austrálie. Lewis Hamilton společně s týmovým manažerem Davidem Ryanem lhali sportovním komisařům závodu. Trestem je vyhnanství Rona Dennise ze světa formule 1. Neoficiální zákaz vstupu do padoku Ron Dennis proslule porušil při Velké ceně Abú Zabí před kamerami desítek televizních společností, kdy si před startem závodu potřásl s rukou s novým prezidentem FIA Jeanem Todtem.

Jen o dva roky dříve dostal McLaren obří pokutu sto milionů dolarů za špionážní aféru ve vztahu k Ferrari. Aniž by jej konkrétně jmenoval, poukazuje Dennis na prahu sezony 2010 na hlavního viníka: Maxe Mosleyho. Stejného muže, jehož obětí se stal také Flavio Briatore.

"Špionážní aféra byla malou neuvážeností ne vysoce postaveného člověka, která byla nafouknuta do podstatně většího problemu," řekl Dennis v exkluzivním rozhovoru pro magazín Esquire. "Nebylo to tak, jak to bylo prezentováno. A jako vždy s postupem času pravda vyjde najevo.

Co se mi na tom obzvlášť nelíbí, že lidé ničí pověst této společnosti z důvodů, které mají kořeny ve způsobech, jakým jsem bojoval o to, co je dobré pro formuli 1 a McLaren. Je to cena, kterou nikdo nechce platit, ale stalo se tak."

Ron Dennis aféru 2007 ustál, čímž ještě více naštval Maxe Mosleyho, protože součástí dohody bylo, že se Dennis ze světa formule 1 stáhne. Lživou aféru po Velké ceně Austrálie 2009 však již nikoli.

"Nedokáži se na svět formule 1 ohlížet bez lásky. Dala mi skvělý život. Předsudkové jednání a chování mi ale přijde velmi frustrující. Mohu sedět na boxové zídce, soustředit se a komentátor v jiné zemi řekne: Podívejte se, jak je nabručený. A pak už se to jenom šíří. Určitá část mé osobnosti je divná, ale když pracuji, tak pracuji. Jsem zodpovědný za dva životy a celý tým. Když se podívám, jak to dělají u některých jiných týmů, ta divadla pro diváky, říkám si sakra, jak takhle mohou vyhrát závod?

Sepište seznam týmových šéfů za posledních deset let, kteří vyhráli alespoň pět závodů. Bude krátký. Když to prostudujete, dojdete k závěru, že výkon si žádá absolutní nasazení. A za to platíte, protože lidé nerozumí vaší osobnosti a nechápou motivy. To je cena, kterou platím. Ale se spaním potíže nemám.

Činí mi psychickou bolest, když nejsou věci udělány pořádně. Důraz na detail byl fundamentální pro to, jakým způsobem tato firma vyrostla. Lidé zvenku si o mě myslí, že žiji v izolovaném světě. Nežiji. Vím přesně, co se děje. V této společnosti pracují lidé, kteří - a to říkám nerad - se mě bojí. Ale to proto, že mi nerozumí. Chodil jsem spát se zapnutým vysavačem, protože moje máma chtěla, aby byl dům naprosto čistý, když vstává. V takovém prostředí jsem vyrostl. Vše muselo být vždy perfektní. Proto je se mnou takový problém žít. Nechci chaos, moje domy jsou základnami klidu."

Ron Dennis se po více než dvaceti letech rozešel s manželkou Lisou, se kterou má tři děti. Koupil si dům v Londýně a s pomocí přátel hledá nový život.

"Můj život doznal změn a dostává se mi pomoci vrátit se zpátky do sociálního způsobu života, při kterém nejsem vnímán jako ubohý starý vrásčitý maník v nočním klubu. Více si užívám života. Mou prioritou jsou děti, ale když jsou mé děti venku a užívají si, jdu ven a užívám si."

Doporučujeme

Články odjinud