Roman Staněk si v hlavním závodě v Imole dojel pro první vítězství ve F3! | Foto: Getty Images / Clive Mason

Foto: Getty Images / Clive Mason

Roman Staněk si v hlavním závodě v Imole dojel pro první vítězství ve F3!

Český pilot Roman Staněk získal své první vítězství ve formuli 3, když vyhrál hlavní závod v Imole!

Staněk položil základ svému úspěchu v kvalifikaci, ve které zajel druhý nejlepší čas. Po zhasnutí červených světel měl lepší rozjezd než jeho týmový kolega Zane Maloney startující z pole position, Barbadosan si ale první místo udržel.

V noci před závodem v Imole pršelo a i když byla trať ještě vlhká, většina startovního pole se rozhodla pro hladké pneumatiky. Caio Collet ale zariskoval a vsadil na drážkované pneumatiky. Díky nim se v prvním kole dostal před Staňka i Maloneyho do vedení.

V prvních kolech si polepšili také další jezdci startující na pneumatikách do mokra. Franco Colapinto se posunul z dvanácté na čtvrtou pozici a vydělal také Alexander Smoljar.

Nehoda Reece Ushijimy a Brada Benadivese vyslala na trať safety car, čehož jezdci na mokrých pneumatikách využili k přezutí.

Benadives byl důvodem také dalšího výjezdu safety caru, když po kolizi s Rafaelem Villagomézem zůstal stát v zatáčce Tosa.

Při restartu v 10. kole udělal při zahřívání pneumatik chybu vedoucí Maloney a roztočil se. Vedení se tak ujal Staněk, na první pozici ale nezůstal dlouho, jelikož se před něj záhy dostal Oliver Bearman z týmu Prema.

Český jezdec se však dokázal držet Bearmana a spolu začali ujíždět třetímu Jaku Crawfordovi.

Sérií nejrychlejších kol se Staněk přiblížil Bearmanovi a i přesto, že ředitelství závodu nepovolilo používání systému DRS, Staněk ve 22. kole poprvé na Bearmana zaútočil na první místo, 16letý Brit ale vedení udržel.

O kolo později už ale byl Staněk, který jede ve F3 třetí sezónu, úspěšný a dostal se do první zatáčky na první místo, které udržel až do cíle a dosáhl svého největšího úspěchu ve FIA formuli 3. Zatím byla pro Staňka maximem dvě třetí místa v loňském roce v Maďarsku a v Belgii.

Staněk v Imole za celý víkend posbíral 33 bodů. Díky tomu je nyní třetí v šampionátu se ztrátou jednoho bodu na Arthura Leclerca a Victora Martinse, kteří se shodným počtem 34 bodů vedou šampionát.

Místo aby se pokusil Staňkovi útok vrátit, musel se Bearman začít věnovat týmovému kolegovi Crawfordovi, který v posledních dvou kolech na Brita útočil.

V nájezdu do posledního kola se Crawford dostal na druhé místo před Bearmana, který výrazně ztrácel a v zatáčkách Rivazza v posledním kole na jeho třetí místo zaútočil také Grégoire Saucy.

Došlo ale ke kontaktu, po kterém se Saucy roztočil, Bearman vyjel mimo trať a třetí místo tak spadlo do klína Isacku Hadjarovi.

Na čtvrté místo se propadl Bearman. Pětici nejlepších uzavřel Leclerc, který po startu z 21. pozice předvedl výborný závod.

První body v letošní sezóně získal šestým místem Kush Maini před sedmým Zakem O'Sullivanem. Bodovanou desítku uzavřeli Kaylen Frederick, David Vidales a Ido Cohen.

Výsledky

P Jezdec Tým Ztráta Kol
Roman Staněk Trident   24
Jak Crawford Prema Racing 0.6 24
Isack Hadjar Hitech Grand Prix 4.2 24
Ollie Bearman Prema Racing 4.7 24
Arthur Leclerc Prema Racing 6.5 24
Kush Maini MP Motorsport 12.5 24
Zak O'Sullivan Carlin 13.2 24
Kaylen Frederick Hitech Grand Prix 14.2 24
David Vidales Campos Racing 14.9 24
10  Ido Cohen Jenzer Motorsport 15.4 24
11  Victor Martins ART Grand Prix 15.8 24
12  William Alatalo Jenzer Motorsport 16.6 24
13  Caio Collet MP Motorsport 18.5 24
14  David Schumacher Charouz Racing System 18.8 24
15  A.Smoljar MP Motorsport 21.0 24
16  Pepe Martí Campos Racing 21.9 24
17  Hunter Yeany Campos Racing 22.9 24
18  Reece Ushijima Van Amersfoort Racing 27.7 24
19  Nazim Azman Hitech Grand Prix 28.7 24
20  Rafael Villagómez Van Amersfoort Racing 30.4 24
21  Federico Malvestiti Jenzer Motorsport 32.3 24
22  Franco Colapinto Van Amersfoort Racing 1:12.5 24
23  Grégoire Saucy ART Grand Prix - 23
24  Enzo Trulli Carlin - 23
25  László Tóth Charouz Racing System - 21
Zane Maloney Trident - 9
Brad Benavides Carlin - 6
Oliver Rasmussen Trident - 5
Francesco Pizzi Charouz Racing System - 1

Doporučujeme

Články odjinud