Roman Staněk pojede formuli 2 s týmem Trident!

Roman Staněk pojede formuli 2 s týmem Trident!

Česká republika bude mít po jedenácti letech opět svého zástupce krok od formule 1. Roman Staněk bude letos závodit v šampionátu formule 2 s týmem Trident.

„Jsme rádi, že můžeme pokračovat ve spolupráci s Romanem Staňkem a být jeho partnerem při přechodu do šampionátu FIA Formule 2, což je pro kariéru jezdce vždy klíčový krok,“ řekl manažér týmu Giacomo Ricci. 

„Myslím, že přestup v rámci stejné organizace je důležitou přidanou hodnotou z hlediska kontinuity. Staněk zná tým velmi dobře a my ho budeme moci co nejlépe podpořit. Staněk měl v šampionátu FIA Formule 3 s týmem Trident Motorsport pozoruhodnou sezónu 2022 a myslím, že má všechny předpoklady k tomu, aby i letos podával výkony na vysoké úrovni.“

„Jsem velmi nadšený, že mohu letos opět spolupracovat s Tridentem,“ uvedl Roman Staněk. „Už teď pracuji s týmem a Giacomem, který je pro mě velkým mentorem, na tom, abychom společně dosáhli našich cílů. Bude to rok plný výzev a já jsem na něj připraven.“

Přichází z F3

Spekulace o Staňkově postupu do vyšší kategorie kolovaly už od konce loňské sezóny, která byla pro českého pilota nejúspěšnější ve formuli 3.

Ve FIA F3 strávil Staněk tři sezóny. V té úvodní v roce 2020 bylo jeho maximem osmé místo a jediný bodový úspěch v Monze v barvách českého týmu Charouz Racing System.

O rok později přestoupil do týmu Hitech Grand Prix. Na Hungaroringu a ve Spa-Francorchamps se dočkal svých prvních stupňů vítězů, když v obou případech obsadil třetí místo. Kromě toho bodoval ještě desátým místem v úvodním podniku v Barceloně a čtvrtý dojel ve druhém závodě na rakouském Red Bull Ringu. V celkovém hodnocení skončil šestnáctý.

Jasně nejúspěšnější sezónu ve F3 zažil 18letý pilot vloni, kdy jej angažoval mistrovský tým ze sezóny 2021 Trident.

Zkušenosti a rychlost ukázal už v prvním podniku v Bahrajnu, kde se ukázal nejrychlejším časem ve volném tréninku a druhým místem v kvalifikaci. V obou závodech ale doplatil na smolné defekty.

Na italské Imole to ale vyšlo. V hlavním závodě využil startu z první řady a v dramatickém závodě dosáhl na své první vítězství ve FIA formuli 3.

Na svůj první triumf navázal hned další víkend v Barceloně vítězstvím v kvalifikaci. V hlavním závodě na Katalánském okruhu dojel druhý.

Další dvě druhá místa přidal ve sprintu i hlavním závodě v belgickém Spa-Francorchamps.

Až do posledního závodu sezóny v Monze byl Staněk mezi kandidáty na titul, nakonec ale obsadil v celkovém hodnocení páté místo.

Formuli 2 si poprvé vyzkoušel vloni během posezónních testů na okruhu v Abú Dhabí, kde mu šanci usednout do silnějšího monopostu dal právě tým Trident. Hned první den přitom zastínil Clémenta Novalaka, kterého letos čeká druhá sezóna ve F2 a bude u Tridentu Staňkovým týmovým kolegou.

Nejrychlejším časem třídenních testů přitom Staněk za Novalakem zaostal jen o necelé čtyři desetiny sekundy.

Po jedenácti letech další Čech krok od F1

Roman Staněk je prvním českým pilotem v nejvyšší juniorské formulové sérii od sezóny 2012, kdy v seriálu GP2, který byl předchůdcem současné FIA formule 2, závodil Josef Král.

Král v GP2 strávil tři sezóny. Polovinu té první v roce 2010 musel vynechat po těžké nehodě na městské trati ve Valencii, kdy se jeho monopost týmu Super Nova vznesl do vzduchu. Ve druhé sezóně získal dvoje stupně vítězů a v roce 2012 s týmem Barwa Addax dosáhl ve Spa na své jediné vítězství v sérii. V roce 2010 Král testoval monopost formule 1 týmu HRT.

Staňka čeká 28 závodů

Letošní sezóně formule 2 bude čítat 28 závodů ve 14 víkendech. Poprvé se pojede na městské trati v Melbourne při Velké ceně Austrálie formule 1.

Sezóna začne 4. března v Sachíru v rámci Velké ceny Bahrajnu formule 1.

Doporučujeme

Články odjinud