Romain Grosjean ovládl individuální soutěž Závodu šampionů

Romain Grosjean ovládl individuální soutěž Závodu šampionů

Francouzský pilot ve finále porazil legendárního Dána Toma Kristensena a vysloužil si tak titul "Šampion šampionů."

Rozlosování skupin letošního Závodu šampionů (který se konal v Thajsku) bylo následující (v závorce za jménem je uvedeno letošní působiště daného pilota, pokud nějaké bylo):

Skupina A - Sébastien Ogier (WRC), Jamie Whincup (V8 Supercar), David Coulthard (DTM), Benito Guerra (PWRC)

Skupina B - Tom Kristensen (Le Mans), Andy Priaulx (DTM), Ho-Pin Tung (Porsche Carrera Cup Asia), Nattavude Charoensukawattana

Skupina C - Sebastian Vettel (formule 1), Jorge Lorenzo (MotoGP), Mick Doohan, Tin Sritrai (Super Car Thailand)

Skupina D - Michael Schumacher (formule 1), Ryan Hunter-Reay (IndyCar), Kazuja Ošima (Super GT), Romain Grosjean (formule 1)

Ve včerejším Poháru národů skončil tým Francie stříbrný, dnes již Romain Grosjean nenechal nic náhodě a ve finále porazil Toma Kristensena (přičemž vyhrál obě jízdy). 

Nejprve se jezdci museli probojovat ze skupin - do vyřazovacích bojů se vždy dostali dva nejúspěšnější z každé z nich. Skupinu A vyhrál Ogier, druhý byl Coulthard. Prvenství v béčku možná trochu překvapivě získal Ho-Pin Tung, a to před Kristensenem. Skupina C patřila Vettelovi před Doohanem a z déčka byl nejúspěšnější Schumacher před Grosjeanem.

Čtvrtfinálové dvojice měly následující podobu - Vettel-Grosjean, Kristensen-Ogier, Coulthard-Tung a Schumacher-Doohan. Radovali se Grosjean, Kristensen, Coulthard a Schumacher. 

Semifinále proti sobě postavilo Grosjeana a Schumachera na straně jedné a Coultharda s Kristensenem na straně druhé. Grosjean porazil i dalšího německého šampiona (Vettel i Schumacher dnes prohráli pouze jedenkrát, oba s jediným pilotem) a Kristensen si poradil s Coulthardem.

Jak dopadlo finále, je nám už dobře známo. Pro Grosjeana to byl první triumf v hlavní soutěži Závodu šampionů.

"Tak tomu říkám bláznivý den! Ve skupinových bojích to trochu drhlo, ale měl jsem štěstí a postoupil jsem. Pak jsem musel závodit proti Sebastianu Vettelovi ve čtvrtfinále a proti Michaelu Schumacherovi v semifinále - právě tito dva nás včera porazili v Poháru národů. Pak přišlo finále s Tomem. Už jsme spolu dvakrát závodili, bylo fajn střetnout se znovu v závěrečných bojích. Měl jsem vážně štěstí, že jsem si sedl ve správnou chvíli do správného auta, ale mám radost," řekl Romain Grosjean, který doufá, že již brzy dostane od Lotusu na stůl smlouvu pro příští rok.

Doporučujeme

Články odjinud