Rok bez formule 1? Nebráním se tomu, naznačuje Ricciardo | Foto: Getty Images / Clive Mason

Foto: Getty Images / Clive Mason

Rok bez formule 1? Nebráním se tomu, naznačuje Ricciardo

Australan Daniel Ricciardo po sezoně opustí McLaren a jeho další budoucnost je nejistá. Často je spojován s přesunem do IndyCar, kde mu Zak Brown údajně nabídl sedačku. Je však také možné, že pilot s nejslavnějším úsměvem ve světě motorsportu na rok zmizí ze závodních tratí.

Třiatřicetiletý rodák z Perthu nechce své rozhodnutí o budoucnosti uspěchat, nicméně se svým manažerským týmem pečlivě zvažuje všechny možné varianty. O dalším směřování své kariéry promluvil v pátečním vysílání australského rádia Fitzy and Wippa.

„Když řeknu, že zatím nevím, tak tím myslím, že zatím nemám smlouvu pro příští sezonu,“ odpověděl Australan na otázku ohledně pokračování své kariéry.

„Může se to pořád podařit (setrvání na roštu F1)? Ano, může. Řekl bych, že směrem k příštímu roku to pro mě nebude moc snadné. Pochopitelně chci ale stále závodit, chci být na startovním roštu, chci se prát s konkurencí.“

„K příští sezoně ale nemám přístup typu ‚všechno nebo nic‘. Pochopitelně se sleduji své možnosti i kolem roku 2024.“

„Takže tak nějak vypadá moje situace. Pokud bych měl udělat krok zpět, abych vzápětí udělal dva kroky kupředu, tak je to možnost, kterou se aktuálně budeme zabývat. Já a můj tým. Takže by pro mě mohl přijít i rok volna.“

Pokud by Ricciardo skutečně přikročil k roční pauze od závodění, tak by se stále držel v „myšlenkovém nastavení na návrat na startovní rošt v sezoně 2024.“

Možnosti směrem k roku 2023 se Ricciardovi začínají tenčit. Volná místa jsou nyní u Alpinu, Alfy Romeo, Haasu a Williamsu, nicméně tyto prázdné sedačky mají i své žhavější kandidáty. Místo u Alpinu by mohl zaplnit Pierre Gasly, u Haasu by nakonec mohl zůstat Schumacher a po Albonově boku ve Williamsu by mohl jezdit Nyck de Vries. Alfa Romeo pak může prodloužit spolupráci s Čouem Kuanem-jüm.

Jednou z posledních možností pro Ricciarda – i když značně nepravděpodobnou – by tak pro mohl být návrat pod křídla Red Bullu do stáje AlphaTauri, pokud ji opustí Gasly. Pro sezonu 2023 se totiž kvůli chybějící superlicenci Red Bullu nepodaří z IndyCar získat Coltona Hertu. I v takovém případě má však Red Bull celý zástup vlastních nadějných juniorů, na sedačku si určitě myslí třeba Liam Lawson.

Doporučujeme

Články odjinud